Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că el crede că „guvernul georgian îl ucide” pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care se află în prezent în închisoare, potrivit Kyiv Independent.

Mihail SaakasviliFoto: Kamaryt Michal / ČTK / Profimedia

El a vorbit la o conferință de presă cu președintele austriac Alexander Van der Bellen, după ce a văzut fotografii cu starea actuală a lui Saakașvili, care este cetățean ucrainean.

La 1 februarie, mass-media a publicat fotografii care arată semne de înrăutățire a stării sale de sănătate și de pierdere rapidă în greutate.

Saakașvili, care execută în prezent o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru acuzații de abuz de putere, a fost transferat la secția de terapie intensivă din cauza deteriorării stării sale de sănătate, a declarat secretarul său de presă Giorgi Chaladze la 31 ianuarie, potrivit Radio Europa Liberă.

Potrivit publicației, directorul clinicii a refuzat să confirme informația și a spus că „el se află încă în salon”''.

Recent, Mikheil Saakașvili a fost diagnosticat cu COVID-19.

Mama lui Saakașvili a declarat că politicianul își pierduse cunoștința noaptea și avea temperatură ridicată.

La 20 decembrie, Zelenski a cerut Georgiei să îl elibereze pe Saakașvili pentru tratament la bordul navei. Cu toate acestea, nu a fost luată nicio măsură.

În noiembrie, avocatul lui Saakașvili, Shalva Khachapuridze, a declarat că medicii cred că fostul președinte avea 36 de boli, inclusiv tuberculoză și demență.

Reprezentantul pentru drepturile omului din Georgia, Nino Lomjaria, a declarat în noiembrie că lui Saakașvili nu i se acordă îngrijiri medicale adecvate și că este abuzat de colegii de detenție.

Saakașvili, care a fost președinte al Georgiei în perioada 2004-2013, a realizat reforme pro-occidentale în țara sa natală.

Cetățean ucrainean

După ce partidul rival Visul Georgian a ajuns la putere în Georgia în 2012-2013, Saakașvili s-a mutat în Ucraina. Atunci, președintele Petro Poroșenko l-a numit în 2015 în funcția de șef al unui consiliu consultativ pentru reforme și guvernator al regiunii Odesa.

Cu toate acestea, Saakașvili a început să expună scheme de corupție și s-a certat cu Poroșenko.

El a fost lipsit de cetățenia ucraineană, a fost urmărit penal și apoi deportat de autoritățile ucrainene în 2018, în ceea ce el consideră a fi o vendetă politică ilegală.

În 2019, Zelenski a fost ales președinte și i-a redat lui Saakașvili cetățenia ucraineană. În 2020, Zelenski l-a numit pe fostul președinte georgian în funcția de șef al Consiliului Executiv pentru Reforme al Ucrainei.

Saakașvili s-a întors în Georgia în 2021 în încercarea de a stimula sprijinul pentru opoziție și a fost încarcerat.

Autoritățile georgiene în exercițiu i-au retras lui Saakașvili cetățenia georgiană și l-au acuzat și condamnat în mai multe cazuri despre care acesta spune că sunt politice și fabricate.

În 2018, o instanță georgiană l-a condamnat la șase ani de închisoare în contumacie sub acuzația că a ordonat bătaia deputatului de opoziție Valery Gelashvili. Dovezile împotriva lui Saakașvili s-au bazat pe mărturiile a doi dintre dușmanii săi politici.

De asemenea, în 2018, un tribunal georgian l-a condamnat pe Saakașvili la trei ani de închisoare pentru abuz de putere pentru că a grațiat patru polițiști.