Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a avut parte de o ceremonie fastuoasă la plecarea din Zimbabwe, stat în care s-a deplasat luni pentru o vizită oficială, fiind salutat de Garda de Onoare a țării africane și o capră adusă de militarii acesteia pe aeroport, relatează Lenta.

Alexandr Lukasenko in ZimbabweFoto: Jekesai Njikizana / AFP / Profimedia Images

Coarnele, copitele și coada animalului au fost vopsite în roșu iar peste spate i-a fost aruncată o pătură verde cu simbolurile forțelor armate ale țării. Creșterea caprelor este o afacere profitabilă în Zimbabwe, animalele de rasă pură putând fi vândute și cu 2.000 de dolari, o sumă enormă în țara cunoscută pentru problemele sale cu hiperinflația.

La finalul vizitei Lukașenko a asistat și la un dans tradițional pus în scenă chiar pe pista aeroportului.

În timpul deplasării sale care a durat 3 zile Lukașenko a promis țării africane mai multe tractoare, combine agricole și camioane ca parte a unui program de mecanizare a agriculturii locale ce ar valora 66 de milioane de dolari.

Unul dintre aliații tradiționali ai Rusiei în Africa încă din perioada președintelui Robert Mugabe, care a condus țara timp de 3 decenii, Zimbabwe a refuzat să condamne războiul de agresiune declanșat de Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

La fel ca alte state africane, Zimbabwe a cerut soluționarea conflictului prin „dialog”.

Întrebat în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Harare dacă Belarusul este obligat să își sporească susținerea pentru Moscova în ceea ce privește invazia din Ucraina, Lukașenko a răspuns că țara sa va fi oricând pregătită să ofere asistență Rusiei, dacă are nevoie de acest lucru.

În timp ce aliatul său se afla în Zimbabwe, președintele rus Vladimir Putin a cerut marți guvernului său să negocieze crearea unor centre comune de antrenament militar cu Belarusul pentru a sprijini ofensiva împotriva Ucrainei.

Într-un decret emis marți, Putin i-a însărcinat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și ministrul de externe Serghei Lavrov să negocieze cu Minskul crearea unor astfel de centre, fără a face alte precizări.

Urmărește ultimele evoluții din a 343-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.