​Autoritățile din Australia au anunțat miercuri că au găsit o capsulă radioactivă dispărută săptămâna trecută, conform BBC și CNN. Misiunea de recuperare a capsulei pierdute în timp ce era transportată pe un traseu de 1.400 de kilometri prin Australia de Vest a fost una dificilă, fiind comparată cu încercarea de a găsi un ac în carul cu fân.

Sosea din AustraliaFoto: Robyn Mackenzie, Dreamstime.com

Serviciile de urgenţă au anunţat descoperirea capsulei miercuri după-amiază, la şase zile după ce se constatase lipsa acesteia dintr-un pachet trimis de la un sit minier către oraşul Perth din statul Australia de Vest.

Autorităţile cred că această capsulă, care conţine cesiu-137, o substanţă extrem de radioactivă, a căzut din încărcătura camionului în timp ce era transportată la 1.400 de kilometri distanţă, pe Autostrada Marelui Nord.

„O provocare monumentală”

Dispariţia capsulei a declanşat căutări ample, autostrada fiind verificată cu unităţi specializate de detectare a radiaţiilor şi a determinat avertismente către populație să nu se apropie de capsulă, pentru că putea provoca arsuri grave la contactul cu pielea.

Armata a verificat capsula şi aceasta va fi dusă joi la o instalaţie securizată din oraşul Perth, a declarat ministrul serviciilor de urgenţă, Stephen Dawson. „Dacă luăm în considerare amploarea zonei de cercetare, localizarea acestui obiect a fost o provocare monumentală, grupurile de căutare au găsit literalmente acul în carul cu fân”, a declarat Dawson, citat de Reuters, conform News.ro.

Capsula radioactivă făcea parte dintr-un indicator folosit pentru a măsura densitatea minereului de fier de la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto din regiunea îndepărtată Kimberley. Minereul era transportat către o instalaţie din suburbiile oraşului Perth, pe o distanţă mai mare decât lungimea Marii Britanii.

Oficialii au declarat că, aparent, capsula a căzut din camion şi a aterizat pe marginea drumului, adăugând totuși că este puţin probabil să existe o contaminare în zonă. Capsula de argint are un diametru de 6 mm şi o lungime de 8 mm.

Oamenii au fost sfătuiţi să stea la o distanţă de cel puţin cinci metri de capsulă dacă o văd, deoarece expunerea putea provoca arsuri sau boli cauzate de radiaţii, deşi se crede că trecerea cu maşina pe lângă ea prezintă un risc relativ scăzut, asemănător cu cel de a face o radiografie.