Patru suspecţi cheie în cazul uciderii preşedintelui haitian Jovenel Moïse au fost transferaţi în SUA pentru a fi judecaţi, potrivit unor oficiali, în timp ce cazul stagnează în Haiti pe fondul ameninţărilor cu moartea la adresa judecătorilor locali, transmite The Guardian.

Haiti, o tara instabila social si politicFoto: Odelyn Joseph / AP / Profimedia

Printre suspecţii aflaţi în custodie se numără James Solages, în vârstă de 37 de ani, şi Joseph Vincent, în vârstă de 57 de ani, doi haitiano-americani care au fost printre primii arestaţi după ce Moïse a fost împuşcat de 12 ori în locuinţa sa privată din apropierea capitalei Port-au-Prince, la 7 iulie 2021.

De asemenea, este inculpat şi Christian Emmanuel Sanon, un pastor, medic şi om de afaceri în vârstă pe care autorităţile l-au identificat ca fiind un jucător-cheie.

Asociaţii săi au sugerat că acesta a fost păcălit de adevăraţii - şi încă neidentificaţii - creatori ai asasinatului care a aruncat Haiti într-un haos politic profund şi a dezlănţuit un nivel de violenţă între bande nemaiîntâlnit în ultimele decenii.

Cel de-al patrulea suspect a fost identificat ca fiind cetăţeanul columbian Germán Rivera García, în vârstă de 44 de ani, care se numără printre cele aproape două duzini de foşti soldaţi columbieni acuzaţi în acest caz.

Rivera, împreună cu Solages şi Vincent, se confruntă cu acuzaţii, printre care conspiraţie pentru comiterea de crime sau răpiri în afara SUA şi furnizarea de sprijin material şi resurse care să ducă la moarte, a precizat Departamentul de Justiţie al SUA.

Sanon este acuzat de conspiraţie pentru contrabandă cu bunuri din SUA şi furnizarea de informaţii ilegale privind exporturile. Documentele instanţei arată că acesta ar fi expediat 20 de veste balistice în Haiti, dar că articolele expediate au fost descrise ca fiind "veste medicale cu raze X şi rechizite şcolare".

Bărbaţii urmează să apară miercuri în faţa unui tribunal federal din Miami.

În total, şapte suspecţi în acest caz se află în custodia SUA. Cu toate acestea, alte zeci de persoane se află încă în închisoarea principală din Haiti, despre care se spune că este grav supraaglomerată şi că deseori le lipseşte hrana şi apa pentru deţinuţi.

Cazul a ajuns practic în impas în Haiti, iar, anul trecut, oficialii locali au desemnat un al cincilea judecător pentru a investiga crima, după ce alţi patru au fost demişi sau au demisionat din motive personale.

Unul dintre judecători a declarat pentru Associated Press că familia sa i-a cerut să nu preia cazul, deoarece se temeau pentru viaţa sa. Un alt judecător a demisionat după ce unul dintre asistenţii săi a murit în circumstanţe obscure.

Poliţia haitiană a declarat că alţi suspecţi de profil înalt sunt încă în libertate, inclusiv un fost judecător al Curţii Supreme despre care autorităţile spun că a fost favorizat pentru a prelua puterea de la Moïse. Un alt fugar este Joseph Badio, presupusul lider al complotului, care a lucrat anterior pentru Ministerul haitian al Justiţiei şi pentru unitatea guvernamentală anticorupţie până când a fost concediat, potrivit poliţiei.

(sursa: news.ro)