Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a exprimat marți, la Ramallah, tristețea față de moartea unor palestinieni „nevinovați” în violențele din ultimele luni, deplângând pentru palestinieni „un orizont de speranță care se micșorează”, potrivit AFP.

Demolari in CisiordaniaFoto: Captura YouTube

În cea de-a treia și ultima zi a turneului său în Orientul Mijlociu, secretarul de stat și-a reiterat apelurile la detensionare, după ce violențele israeliano-palestiniene de săptămâna trecută au generat temeri privind o nouă escaladare.

„Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a preveni o nouă escaladare a violențelor și pentru a restabili calmul”, a declarat el la o conferință de presă la Ierusalim, la finalul vizitei sale de seară.

Mai devreme în cursul zilei, Blinken și-a exprimat „tristețea pentru moartea civililor palestinieni nevinovați” după ce s-a întâlnit cu președintele Mahmoud Abbas la Ramallah, în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

„Ceea ce vedem acum de partea palestiniană este un orizont de speranță care se micșorează, nu un orizont care se lărgește, și credem că și acest lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Avertizând împotriva oricărei acțiuni care subminează soluția celor două state, israelian și palestinian, Blinken a citat „extinderea așezărilor (israeliene), legalizarea așezărilor neautorizate (neautorizate de guvernul israelian), demolările și expulzările”.

Aproximativ 475.000 de israelieni trăiesc în așezări evreiești - ilegale conform dreptului internațional - în Cisiordania, unde trăiesc aproximativ 2,9 milioane de palestinieni.

Abbas a considerat guvernul israelian „responsabil pentru ceea ce se întâmplă astăzi, din cauza practicilor sale care subminează soluția celor două state și încalcă acordurile semnate”, în timp ce negocierile de pace pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian sunt în impas din 2014.