Statele Unite au declarat marți că Rusia nu își îndeplinește obligația, în temeiul Tratatului privind armele nucleare New START, de a permite activități de inspecție pe teritoriul său, relatează Reuters.

Tensiuni SUA - RusiaFoto: Volodymyr Horbovyy / Alamy / Alamy / Profimedia

„Refuzul Rusiei de a facilita activitățile de inspecție împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în temeiul tratatului și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare dintre SUA și Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Rusia are o „cale clară” pentru revenirea la conformitate, permițând activități de inspecție și că Washingtonul rămâne pregătit să colaboreze cu Rusia pentru a implementa pe deplin tratatul.

Discuțiile dintre Moscova și Washington privind reluarea inspecțiilor în temeiul Tratatului de reducere a armelor nucleare NewSTART urmau să aibă loc în noiembrie în Egipt, dar Rusia le-a amânat și niciuna dintre părți nu a stabilit o nouă dată pentru o întâlnire.

Rusia s-a retras în noiembrie din negocierile cu oficialii americani privind controlul armelor nucleare, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuzând Statele Unite de „cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate” și de „o dorință patologică de a face rău țării noastre”.

„În toate domeniile, observăm cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate din partea Washingtonului. Ca parte a războiului hibrid și total declanșat împotriva noastră, aproape fiecare pas al SUA față de Rusia este supus unei dorințe patologice de a face rău țării noastre ori de câte ori este posibil”, a spus ea.

Statele Unite au acuzat atunci Rusia că a amânat „unilateral” întâlnirile pentru a discuta despre singurul acord referitor la armele nucleare care mai este în vigoare între cele două ţări.