O a doua grevă la nivel naţional a perturbat marţi producţia de electricitate, transportul public şi şcolile din Franţa, în timp ce muncitorii au ieşit la proteste faţă de planurile guvernului de a mări vârsta de pensionare, potrivit AFP și Reuters.

Proteste în Franța împotriva creșterii vârstei de pensionareFoto: Ait Adjedjou Karim/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Doar o treime dintre trenurile de mare viteză (TGV) și chiar mai puţine trenuri locale şi regionale au funcţionat. Metroul din Paris a fost, de asemenea, grav perturbat, platformele fiind aglomerate, în timp ce navetiştii se înghesuiau să prindă puţinele garnituri disponibile.

La staţia de metrou Concorde, în centrul Parisului, Catherine, în vârstă de 59 de ani, care lucrează la un birou de avocatură, a spus că nu o deranjează că trebuie să aştepte trenul sau să meargă pe jos. „Îi susţin. În curând voi împlini 60 de ani, aşa că nu sunt foarte mulţumită că trebuie (să lucrez) încă doi ani”, a spus ea.

Nu toţi francezii au fost însă de acord cu mişcarea grevistă. „Nu are rost să facem grevă. Acest proiect de lege va fi adoptat în orice circumstanţe”, a spus Matthieu Jacquot, în vârstă de 34 de ani.

Jumătate dintre profesorii din şcolile primare au renunţat să mai meargă la muncă, la fel şi personalul din rafinăriile de petrol şi de posturile publice de radio şi televiziune, care au difuzat muzică în locul programelor de ştiri.

Elevii au blocat liceul Turgot din centrul Parisului, ţinând pancarte în sprijinul greviştilor. La un alt liceu din Paris s-au înregistrat ciocniri cu poliţia, potrivit AFP.

Sindicatele, care au organizat mitinguri în toată Franţa pe parcursul zilei, vor să menţină presiunea asupra guvernului şi este posibil să anunţe şi mai multe acţiuni sindicale pentru următoarele săptămâni.

„Când există o opoziţie atât de masivă, ar fi periculos pentru guvern să nu asculte”, a declarat pentru Reuters Mylene Jacquot, secretarul general al filialei funcţionarilor publici a sindicatului CFDT.

Autorităţile au mobilizat peste 11.000 de poliţişti şi jandarmi pentru a preveni eventuale incidente.

Sondajele de opinie arată că majoritatea francezilor, deja supăraţi din cauza unei crize a costului vieţii alimentate de inflaţia ridicată, se opun reformei, dar preşedintele Emmanuel Macron intenţionează să rămână pe poziţie. Reforma este „vitală” pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii, a declarat el luni.

Planurile guvernului prevăd creşterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani şi, de asemenea, amânarea vârstei de eligibilitate pentru o pensie completă. Aceste măsuri ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro la contribuţiile anuale la pensii, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Sindicatele spun că există şi alte modalităţi de a creşte veniturile, cum ar fi impozitarea celor foarte bogaţi sau solicitarea angajatorilor sau a pensionarilor înstăriţi să contribuie mai mult.

Sindicatele sperau să repete participarea numeroasă din prima zi de grevă naţională, care a avut loc la 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au ieşit în stradă în toată Franţa.

Guvernul a făcut unele concesii în proiectul de lege, cum ar fi stabilirea noii vârste de pensionare la 64 de ani, în loc de 65 de ani, promisiunea din campanie a lui Macron, şi acceptarea unei pensii minime de 1.200 de euro pe lună pentru toţi.

Prim-ministrul Elisabeth Borne a declarat că pragul de 64 de ani este "nenegociabil", dar guvernul explorează modalităţi de a compensa o parte din impact, în special asupra femeilor. (Sursa: News.ro)