Danemarca a decis luni să acorde sistematic azil femeilor și fetelor din Afganistan, unde drepturile acestora au fost reduse drastic de la revenirea talibanilor la putere, relatează AFP.

femei din AfganistanFoto: Ebrahim Noroozi / AP / Profimedia

„Decizia se bazează pe informații referitoare la deteriorarea continuă a condițiilor de viață ale femeilor și fetelor din Afganistan”, a declarat Comisia de Apel Daneză pentru Refugiați într-un comunicat, citând un raport al agenției, publicat recent European Asylum.

„Acest raport indică faptul că situația unui număr de grupuri de oameni din Afganistan, inclusiv femei și fete, este de natură să constituie persecuție în sensul Convenției pentru Refugiați”, a continuat ea.

Potrivit Comitetului danez de apel pentru refugiați, cinci cazuri nesoluționate care implică femei afgane vor primi azil în temeiul noii decizii.

Autoritatea va analiza, de asemenea, cazurile referitoare la femeile afgane cărora le-a refuzat azilul după venirea la putere a talibanilor în vederea acordării unui permis de ședere persoanelor vizate în temeiul noii decizii (aproximativ zece cazuri).

De asemenea, va analiza toate cazurile privind solicitanții de azil afgani de sex masculin (aproximativ treizeci de cazuri) cărora le-a refuzat azilul de la aceeași dată.

De la revenirea lor la putere în august 2021, talibanii au erodat treptat libertățile câștigate de femei în ultimii douăzeci de ani, de la căderea regimului lor anterior în 2001.

Pe lângă faptul că li se refuză dreptul de a studia, femeilor li se interzice și accesul la majoritatea posturilor guvernamentale.

Acestea nu au voie să călătorească fără a fi însoțite de o rudă de sex masculin și trebuie să poarte burqa sau hijab atunci când își părăsesc casele.

La sfârșitul lunii decembrie, autoritățile talibane au ordonat și ONG-urilor locale și străine să nu mai angajeze femei după „plângeri serioase” cu privire la felul lor de a se îmbrăca, la patru zile după interdicția de a studia la universitate din aceleași motive.

Citește și: