Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat luni israelienii și palestinienii să acționeze urgent pentru a restabili calmul, pe fondul unei noi spirale de violențe mortale pe care apelurile internaționale la reținere nu au reușit până acum să le stingă, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

El și-a reafirmat viziunea de pace, de mult timp blocată, de a avea două state unul lângă altul, ca fiind singura cale de urmat, potrivit Reuters.

Vizita șefului diplomației americane, a doua etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu care a început duminică în Egipt, a fost planificată de mult timp, dar a luat o altă turnură odată cu izbucnirea violențelor israeliano-palestiniene din ultimele zile.

Morții, atât de partea palestiniană, cât și de partea israeliană, s-au înmulțit, atacurile, împușcăturile, raidurile aeriene și sancțiunile au loc în mod constant, ceea ce trezește temeri legate de o nouă spirală a violenței.

„Îndemnăm acum toate părțile să ia măsuri urgente pentru a restabili calmul și a detensiona situația”, a declarat Blinken la Ierusalim, în cadrul unei conferințe de presă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Blinken a declarat că dorește „să restabilească un sentiment de securitate atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, care, desigur, lipsește cu desăvârșire”.

El urmează să se întâlnească cu omologul său israelian Eli Cohen în cursul serii și apoi cu președintele israelian Isaac Herzog. Marți, el se va întâlni cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

„Este responsabilitatea fiecăruia să ia măsuri pentru a atenua tensiunile în loc să le inflameze, să lucreze pentru ca într-o zi oamenii să nu se mai teamă în comunitățile lor, în casele lor și în locurile lor de cult”, a declarat Blinken la sosirea sa pe aeroportul din Tel Aviv, luni.

Izbucnirea violenței

În urma atacurilor antiisraeliene, guvernul lui Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, a anunțat măsuri de pedepsire a rudelor atacatorilor.

Duminică, forțele israeliene au sigilat casa familiei unui palestinian care a ucis vineri șase israelieni și o ucraineancă în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Orașului Sfânt ocupat de Israel, în vederea distrugerii.

Casa unui palestinian care a rănit doi israelieni, tată și fiu, sâmbătă, tot în Ierusalimul de Est, urma să fie de asemenea izolată.

Gărzile israeliene au ucis duminică un palestinian în Cisiordania. Luni, forțele israeliene au ucis un palestinian la Hebron, în sudul teritoriului, potrivit autorităților palestiniene. Armata a declarat că a împușcat un șofer care a fugit.

Atacurile anti-israeliene au avut loc după ce cel mai grav raid israelian din ultimii ani în Cisiordania soldat cu uciderea a 10 palestinieni în Jenin, urmat de tiruri de rachete din Gaza spre Israel și de lovituri israeliene de pedepsire.