Spionii britanici au păstrat în mod ilegal datele interceptate ale oamenilor timp de aproape cinci ani, a declarat luni un tribunal într-o hotărâre care a învinuit „eșecul corporativ generalizat” al agenției de informații MI5 și a Ministerului de Interne, relatează Reuters.

siluete ale unor britanici in timp ce merg pe strazile din LondraFoto: Jeff Gilbert / Alamy / Alamy / Profimedia

Tribunalul Puterilor de Investigare, care nu a menționat cazuri specifice sau ținte ale serviciilor de informații în hotărârea sa scrisă, a declarat că au existat „eșecuri grave de conformitate” ale MI5 de la sfârșitul anului 2014 până în aprilie 2019.

Ministerul britanic de Interne a aprobat mandatele de supraveghere în masă

Judecătorul Andrew Edis a mai spus că Ministerul de Interne nu a făcut „anchete adecvate” în timp ce a aprobat mandatele de supraveghere în masă din 2016 până în aprilie 2019.

Grupurile pentru drepturile omului Liberty și Privacy International, care au depus plângerea, au declarat că decizia a arătat că au existat ani de încălcare a regulilor de către MI5, care a fost „trecută cu vederea” de Ministerul de Interne.

Cazul s-a referit la date obținute „în vrac” în temeiul Legii competențelor de investigare și a legislației anterioare, care reglementează interceptarea datelor în scopuri de securitate națională.

Marea Britanie a fost în fruntea unei bătălii între confidențialitate și securitate, de când avertizorul de integritate Edward Snowden a divulgat în 2013 detalii despre tacticile de monitorizare în masă folosite de agenții americani și britanici.

Actul privind competențele de investigare oferă instrumente vitale pentru a proteja publicul de criminali și terorism, spun oficialii guvernamentali și de securitate. Dar criticii susțin că acesta oferă poliției și spionilor unele dintre cele mai extinse capacități de spionaj din Occident.

Luni, ministrul de Interne Suella Braverman a declarat că decizia se referă la „deficiențe corporative larg răspândite între Ministerul de Interne și MI5”, care sunt „istorice”.

Într-o declarație scrisă adresată parlamentului, ea a adăugat că tribunalul a constatat că ideea „nu este că MI5 nu ar fi trebuit să dețină deloc materialul, doar că o mică parte din el a fost păstrat prea mult timp”.

Tribunalul a refuzat să anuleze orice mandate care ar fi putut fi emise ilegal sau să solicite MI5 să șteargă orice date ținute ilegal, deoarece „ar fi foarte dăunător pentru securitatea națională”.