Hans-Georg Maassen a fost cândva cel mai important vânător de naziști din Germania, în schimb acum opoziția conservatoare vrea să îl dea afară din partid pe fostul șef al securității interne pentru clișee antisemite și rasiste, relatează Reuters.

Hans-Georg MaassenFoto: Bodo Schackow / AFP / Profimedia

Până în 2018, Maassen a condus Oficiul Federal pentru Protecția Constituției, urmărind amenințările extremiste la adresa ordinii constituționale a Germaniei, fie din partea spionilor străini, a fundamentaliștilor religioși, a extremei drepte sau a extremei stângi.

Însă vechiul membru al Uniunii Creștin democrate și-a pierdut locul de muncă după ce a fost acuzat că a ignorat dovezile video că grupurile de extremă-dreaptă vânează imigranți în timpul protestelor.

Acum, după ce Maassen a comentat într-un interviu despre „o teorie rasială a stângii verzi” care îi consideră pe albi drept inferiori și promovează „imigrația bărbaților arabi și africani”, CDU și-a pierdut răbdarea cu un om care a continuat să aibă un discurs plin de clișee rasiste.

„El continuă să folosească limbaj din lumea antisemiților și a teoreticienilor conspirației, chiar și terminologie de supremație etnică”, a declarat luni președinția CDU într-o declarație, acordându-i timp până duminică pentru a părăsi partidul sau riscă expulzarea.

Maassen a criticat anunțul pentru ziarul conservator Die Welt. „Ceea ce am spus nu a fost rasist, ci ceea ce cred mulți oameni”, a spus el. „Resping pozițiile ideologice care cer extincția „whitebreads” – a celor care au pielea albă – prin imigrație în masă”.

Mai la dreapta de centru, dar mai la centru față de extremă - dilema CDU

Decizia de a-l exclude pe Maassen la patru ani după ce a devenit notoriu pentru prima dată evidențiază dilema cu care se confruntă CDU, care are un avans mic în sondaje față de social-democrații și Verzii cancelarului Olaf Scholz, dar care riscă să arunce alegătorii în fața opoziției de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.

Noul lider al CDU, Friedrich Merz, a trasat o cale mai de dreapta pentru partid decât celebra centristă Merkel, criticând planurile guvernamentale pentru o politică mai generoasă de imigrare și cetățenie, pentru că „devalorizează” cetățenia germană.

Dacă Maassen nu pleacă singur din partid, expulzarea ar putea fi un proces lung. Conform legilor germane privind democrația de partid, introduse pentru a preveni reapariția partidelor dictatoriale precum naziștii lui Hitler, expulzarea poate urma doar unei serii de audieri cvasi-judiciare pentru a stabili dacă un membru este în conflict cu valorile partidului.

Maassen a spus pentru Die Welt că nu există nicio bază legală pentru a-l expulza.