Cancelarul Olaf Scholz speră ca vizita sa în America Latină din acest weekend să ajute Germania să își asigure provizii suplimentare din litiu de care au nevoie giganții auto Mercedes-Benz Group AG și Volkswagen AG pentru bateriile vehiculelor electrice.

Cancelarul german si presedintele ArgentineiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Chile este al doilea cel mai mare furnizor de litiu din lume după Australia și o mare parte din producția sa este în prezent comandată de China. Scholz, care se va întâlni duminică la Santiago cu președintele chilian Gabriel Boric, dorește să aibă o cotă mai mare din litiul livrat, în detrimentul Chinei, scrie Bloomberg.

Guvernul german are pregătită o ofertă imbatabilă în fața celei a Chinei, spun surse familiare cu discuțiile.

Principalele țări dezvoltate, cum ar fi Germania, concurează între ele pentru resurse din ce în ce mai rare, iar accesul la metale și pământuri rare este crucial pentru tranziția către economii mai verzi și mai avansate din punct de vedere tehnologic.

În cursa globală pentru multe dintre mărfuri, China a devenit furnizorul sau procesatorul dominant, ceea ce a atras atenția asupra influenței masive a guvernului de la Beijing.

Germania, care și-a creat o dependență puternică de importurile de combustibili fosili din Rusia în ultimele decenii, încearcă după invazia lui Putin să-și diversifice furnizorii de materiale de care are nevoie economia.

La Buenos Aires, Germania și Argentina au semnat sâmbătă un memorandum de înțelegere care are scopul de a asigura accesul Berlinului la resursele bogate de litiu ale țării.

Doar două companii produc litiu în Chile - Albemarle Corp. cu sediul în SUA și firma locală SQM, în care Tianqi Lithium Corp. din China deține o participație de peste 20%. Ele produc în principal carbonat de litiu, din care peste 90% merge în Asia.

În timp ce Chile și Australia asigură cea mai mare parte a aprovizionării globale cu litiu, China are mai mult de jumătate din întreaga capacitate mondială de a-l prelucra și transforma în produse chimice specializate pentru baterii.