Ambasada Chinei la Tokyo a anunţat duminică că va relua eliberarea de vize pentru cetăţenii japonezi, după aproape trei săptămâni de întrerupere provocate de o dispută diplomatico-sanitară, relatează AFP.

Tokyo, JaponiaFoto: Gavin Hellier / robertharding / Profimedia Images

China a încetat să elibereze vize pentru japonezi pe 10 ianuarie, drept represalii la înăsprirea regulilor de intrare în Japonia pentru persoanele care proveneau din China, unde numărul de infecţii cu COVID-19 a explodat.

Japonia a instituit teste PCR obligatorii pentru călătorii care vin din China, înainte de plecare şi la sosire. Beijingul a calificat drept "discriminatorie" această exigenţă japoneză, care era în continuare în vigoare duminică.

"Începând de astăzi, ambasada şi birourile consulatului general al Republicii Populare Chineze vor reîncepe să emită vize obişnuite pentru cetăţenii japonezi", a anunţat ambasada, fără alte explicaţii, pe site-ul său de internet.

China a suspendat şi vizele pentru cetăţenii sud-coreeni după restricţiile sanitare similare adoptate de Seul. O decizie privind reînceperea eliberării de vize pentru cetăţenii sud-coreeni nu a fost încă anunţată.

(sursa: Agerpres)