Un poliţist sau un jandarm în fiecare din cele 4.000 de secţii de poliţie şi brigăzi ale jandarmeriei din Franţa va fi instruit şi desemnat ca referent pe probleme legate de maltratarea animalelor, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin.

​Franţa: Poliţişti şi jandarmi, instruiți pe probleme legate de maltratarea animalelorFoto: Moritz Thibault / Abaca Press / Profimedia Images

Ei vor fi „în special instruiţi să primească plângeri pentru a înţelege pe deplin legea care se aplică” în aceste cazuri şi „să se ocupe de persoanele care vin să denunţe aceste fapte”, a declarat pentru presă ministrul Gérald Darmanin, în timpul unei vizite la Societatea pentru Protecţia Animalelor (SPA) din Chamarande (regiunea Paris), relatează vineri agențiile France-Presse și Agerpres.

Din ianuarie, 15 anchetatori ai poliţiei şi jandarmeriei de pe lângă Oficiul central de luptă împotriva daunelor aduse mediului şi sănătăţii publice (Oclaesp) s-au alăturat unui nou serviciu specializat în lupta împotriva maltratării animalelor.

„În acelaşi timp, magistraţii trebuie să aplice legile şi să fie mult mai fermi în condamnări”, a reacţionat într-un comunicat asociaţia Stéphane Lamart pentru apărarea drepturilor animalelor.

„I-am semnalat ministrului justiţiei, din păcate fără succes, (Eric) Dupond-Moretti, care nu şi-a ascuns indiferenţa faţă de actele de cruzime exercitate asupra animalelor, chiar şi plăcerea sa de a asista la coride, care sunt însăşi expresia unui spectacol al unui act de cruzime faţă de animale”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Brigitte Bardot, Christophe Marie.

În Franţa, 12.000 de infracţiuni care vizează animale domestice sau ţinute în captivitate au fost înregistrate în 2021 de poliţie şi jandarmerie, în creştere cu 30% faţă de 2016, potrivit datelor Ministerului de Interne.