Operaţiuni de căutare erau în curs sâmbătă în statul Australia de Vest pentru a găsi cât mai repede posibil o capsulă radioactivă minusculă care a dispărut în timpul transportului ei de la o mină, relatează AFP și Agerpres.

Pericol radioactivFoto: Stepan Popov / Alamy / Alamy / Profimedia

Capsula de argint de 8 milimetri pe 6 milimetri, care este folosită în cursul operaţiunilor miniere, este de negăsit de la jumătatea lunii ianuarie, au indicat serviciile de urgenţă.

Ea conţine o substanţă radioactivă, izotopul de cesiu 137, potrivit Departamentului de Sănătate din Australia de Vest.

Capsula ar fi căzut dintr-un camion în timp ce era transportată spre un loc de depozitare.

Autorităţile sanitare au avertizat împotriva oricărei manipulări a acestui obiect care ar putea provoca arsuri sau îmbolnăviri.

Serviciile de salvare au spus că s-a pierdut între îndepărtatul oraş Newman şi suburbiile din nordul Perth, o distanţă de aproximativ 1.400 de kilometri.

„Îngrijorarea este că cineva o va găsi şi va umbla cu ea fără să ştie cu ce are de-a face”, a spus Andrew Robertson, directorul serviciilor medicale din Australia de Vest.

Un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri a declarat că respectiva capsulă este căutată mai întâi în zonele populate, dar ar putea dura săptămâni.

Autorităţile au fost alertate miercuri cu privire la dispariţie după ce compania responsabilă de capsulă a realizat că lipseşte, a adăugat el.