Un bărbat înarmat a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 10 într-o sinagogă de la periferia Ierusalimului, vineri, într-un atac care a sporit temerile privind o spirală a violenței, la o zi după cel mai sângeros raid israelian din Cisiordania din ultimii ani, potrivit AFP.

Soldati israelieniFoto: Mosab Shawer / Zuma Press / Profimedia

Poliția a declarat că bărbatul înarmat a sosit în jurul orei 20.15 și a deschis focul, rănind mai multe persoane înainte de a fi ucis de poliție. Imaginile televizate au arătat mai multe victime care zăceau pe șosea în fața sinagogii și care erau îngrijite de lucrătorii de urgență.

Atacul, pe care poliția l-a descris ca fiind un „incident terorist”, a subliniat temerile legate de o escaladare a violenței după luni de confruntări în Cisiordania, care au culminat cu un raid joi, în urma căruia au fost uciși cel puțin nouă palestinieni.

Nu a existat nicio revendicare inițială a responsabilității pentru atacul de la sinagogă, care a avut loc în timp ce credincioșii participau la slujba de Sabat, de Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, dar un purtător de cuvânt al mișcării islamiste Hamas a declarat că incidentele au legătură între ele.

„Această operațiune este un răspuns la crima comisă de ocupație în Jenin și un răspuns natural la acțiunile criminale ale ocupației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem. Gruparea militantă mai mică, Jihadul Islamic, a lăudat, de asemenea, atacul, fără a revendica responsabilitatea.

Presa israeliană a declarat că atacatorul era un palestinian care locuiește în Ierusalimul de Est, dar nu a existat nicio confirmare oficială.

Ministerul israelian de Externe a declarat că șapte persoane au fost ucise, dar serviciul de ambulanță a anunțat că numărul morților este de cinci.

În Gaza, vestea atacului a provocat manifestații spontane pe străzi, însoțite de focuri de armă de sărbătoare.

Atacurile de vineri au avut loc cu câteva zile înainte de o vizită planificată a secretarului de stat american Antony Blinken în Israel și în Cisiordania. Departamentul de Stat a emis o declarație prin care a condamnat atacul și a precizat că nu au existat schimbări în planurile de călătorie ale lui Blinken.