Partidul Republican este așteptat să își aleagă vineri un nou președinte în California, în cadrul unei reuniuni în care guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, își avansează planurile de a-l provoca pe Donald Trump pentru Casa Albă în 2024, potrivit AFP.

Ron DeSantis, guvernatorul FlorideiFoto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hotelul de lux din stațiunea balneară Dana Point, unde se reunesc de miercuri cei 168 de membri ai comitetului național al partidului, este noua scenă a crizei existențiale cu care se confruntă „Grand Old Party”.

Conservatorii sunt în conflict de la alegerile eșuate de la jumătatea mandatului din noiembrie, când „valul roșu” mult anunțat nu a avut loc, iar republicanii nu au reușit să recâștige Senatul: controlul lui Trump, deja declarat pentru următoarele alegeri prezidențiale și împovărat de probleme juridice, este pus în discuție pe scară largă, iar partidul se destramă.

La începutul lunii ianuarie, aleșii republicani apropiați de Trump au creat o harababură nemaiîntâlnită de peste 160 de ani în Congres, transformând alegerea lui Kevin McCarthy șef al Camerei Reprezentanților într-o răscruce de drumuri.

În acest context electric, actuala președintă a partidului, Ronna McDaniel, nu a scăpat de a fi contestată. Aflată la cârmă din 2016, această apropiată a lui Trump fusese mereu realeasă în funcție fără nicio opoziție.

Deși rămâne favorită, ea se confruntă cu doi concurenți: Mike Lindell, un teoretician al conspirației și om de afaceri , cu puține șanse de a câștiga, și mai ales Harmeet Dhillon, o avocată susținută de mulți republicani anti-sistem, adesea aceiași care au perturbat alegerea dlui McCarthy în Congres.

Joi, în ajunul votului, Dhillon și-a găsit un aliat puternic: guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, s-a pronunțat în favoarea ei.

„Cred că avem nevoie de o schimbare. Cred că avem nevoie de sânge nou în Comitetul Național Republican”, a declarat pentru Vocea Floridei conservatorul, care a fost reales triumfător în noiembrie și care este văzut ca fiind cel mai periculos potențial rival pentru Trump în cursa pentru Casa Albă.

O declarație care arată diviziunile încăpățânate din cadrul partidului conservator. Bătălia internă pentru alegerea președintelui partidului s-a transformat într-o „bătălie prin procură între DeSantis și Trump”, observă politologul Wendy Schiller.

„DeSantis încearcă să se proiecteze ca viitor lider al partidului”, insistă ea. „Nu există niciun motiv pentru care să vrei să intervii în aceste alegeri, decât dacă nu plănuiești să candidezi la președinție.”, a punctat ea.