Potrivit unui document de evaluare a securităţii redactat de poliţia indiană din regiunea Ladakh în Himalaya, noi ciocniri ar putea avea loc între trupele indiene şi chineze de-a lungul frontierei lor contestate, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Soldati indieniFoto: Mubashir Hassan-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cel puţin 24 de soldaţi au fost ucişi în ciocnirile dintre cei doi giganţi asiatici în Ladakh, în vestul munţilor Himalaya, în 2020, dar tensiunile s-au diminuat după discuţii militare şi diplomatice.

Noi ciocniri au izbucnit între cele două părţi în estul Himalayei în luna decembrie a anului trecut, dar nu s-au înregistrat morţi.

Evaluarea face parte dintr-un nou document de cercetare confidenţială al poliţiei din Ladakh, prezentat la o conferinţă a înalţilor responsabili ai poliţiei ce a avut loc între 20 şi 22 ianuarie şi a fost examinat de Reuters.

Potrivit raportului, evaluarea s-a bazat pe informaţii adunate de poliţia locală în zonele de frontieră şi „tiparul” tensiunilor militare India-China de-a lungul anilor.

Armata indiană nu a răspuns la o solicitare de comentarii, dar evaluarea este semnificativă în timp ce a fost prezentată la o conferinţă la care a participat prim-ministrul Narendra Modi.

Ministerele indiene ale Apărării şi de Externe nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii. Ministerul chinez de Externe nu a răspuns de asemenea unei solicitări de a comenta.

India se teme că pierde teren în fața Chinei în Himalaya

„Având în vedere constrângerile interne (...) din China şi interesele economice din regiune, PLA ar continua să-şi construiască infrastructura militară şi confruntările ar fi de asemenea frecvente, care pot sau nu să urmeze un tipar”, se arată în lucrare, referindu-se la Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA).

„Dacă analizăm tiparul de confruntări şi tensiuni, intensitatea a crescut din 2013-2014 cu un interval la fiecare 2-3 ani”, potrivit documentului.

„Cu infrastructura masivă construită de PLA pe partea chineză, ambele armate îşi testează reciproc reacţia, puterea timpului de mobilizare a artileriei şi infanteriei”, mai notează acesta.

Raportul afirmă de asemenea că India pierde încet teren în faţa Chinei în Ladakh, în timp ce graniţa a fost împinsă în interiorul teritoriului indian prin crearea de zone-tampon.

India şi China împart o graniţă de 3.500 km disputată încă din anii 1950. Cele două părţi au intrat în război din acest motiv în 1962.