Președintele Isaias Afwerki l-a primit în după-amiaza zilei de 26 ianuarie, pe domnul Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, aflat în fruntea unei delegații oficiale, scrie Shabait.com

Isaias Afwerki, presedintele EritreeiFoto: Abd Raouf / AP / Profimedia

La întâlnire, președintele Isaias a indicat că iluzia de a genera un sistem global unipolar a eșuat în totalitate făcând apel la un efort comun de rezistență și combatere a istoriei „hegemonice și coloniale” care a pus lumea în pericol.

Președintele Isaias a mai spus că războiul din Ucraina este o dovadă vie și o încercare finală a politicii eronate și hegemonice. La rândul său, ministrul de externe Lavrov a spus că războiul din Ucraina este un război între grupuri de țări occidentale conduse de SUA și Federația Rusă.

Subliniind că țările occidentale, inclusiv liderii Germaniei și Franței, au confirmat că se pregătesc de război încă din 2014, domnul Lavrov a spus că inițiativa de pace a Rusiei nu a fost conformă cu interesul lor strategic și, ca urmare, s-a ajuns la escaladarea războiului.

Dl Lavrov a mai spus că „Grupul de prieteni în apărarea Cartei ONU”, care încorporează 20 de țări, inclusiv Federația Rusă și Eritreea, și-a declarat poziția față de războiul din Ucraina în fața ONU.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, domnul Lavrov și-a exprimat disponibilitatea țării sale de a coopera cu Eritreea în sectoarele de energie, minerit, tehnologia informației, educație și sănătate. (subl. n. HN)

Președintele Isaias a spus, la rândul său, că Eritreea va acorda prioritate sectoarelor de cooperare identificate și va lucra pentru concretizarea acestora.

Ministrul de externe Lavrov, însoțit de ministrul de externe Osman Saleh, consilierul prezidențial dl Yemane Gebreab și dl Yemane Gebremeskel, ministrul informațiilor, au vizitat monumentul lui Pușkin și au depus o coroană de flori.

Câteva informații despre Eritreea

A devenit independentă în 1993, după un lung război cu Etiopia.Este un stat în Nord-Estul Africii, mărginit de Sudan, Etiopia, Djibouti și Marea Roșie .

Resurse minerale: cupru, nichel, crom, azbest, fier. Se extrage sarea marină. Pescuitul: pești, bureți, perle.

Potrivit Băncii Mondiale, economia Eritreei este foarte volatilă din cauza dependenței sale de agricultură (o treime din economie și care are un impact semnificativ asupra serviciilor de distribuție, care reprezintă aproximativ 20% a produsului intern brut).

În afara agriculturii, economia se sprijină pe minerit (20% din economie).

În ultimii ani, Eritreea a înăsprit semnificativ politica fiscală pentru a inversa deficitele cronice suferite după creșterea insecurității regionale.

Perspectivele de creștere pe termen scurt rămân provocatoare, având în vedere constrângerile fiscale și oportunitățile limitate. Se preconizează că redresarea agriculturii va încetini. Țara rămâne într-o situație macroeconomică dificilă, cu o povară nesustenabilă a datoriei (inclusiv arierate către Banca Mondială) și un sector financiar vulnerabile.

Sărăcia pare să fi rămas larg răspândită în Eritreea, dar lipsa datelor limitează dovezile cantitative. Cele mai recente date disponibile indică o rată a sărăciei de 70%.

Țara a înregistrat îmbunătățiri consistente ale speranței de viață (creșterea de la 50 de ani în 1990 la 65 de ani) și a perioadei de școlarizare (de la 3,8 ani în 1995 la 5,4 ani) și rezultate sociale puternice în fața resurselor limitate.

52% dintre copii sunt subponderali.