Cinci ofițeri de poliție au fost inculpați și încarcerați joi sub acuzația de crimă în urma morții la începutul lunii ianuarie a unui afro-american, la câteva zile după ceea ce familia acestuia a declarat că a fost o arestare brutală în sudul Statelor Unite, potrivit AFP.

Mașină de poliție din SUAFoto: © Zhukovsky | Dreamstime.com

Ofițerii din cadrul Departamentului de Poliție din Memphis, un mare oraș din Tennessee, se confruntă cu mai multe acuzații, printre care crimă, lovire și răpire, potrivit înregistrărilor închisorii din comitatul Shelby.

La 7 ianuarie, ofițerii de poliție au încercat să îl aresteze pe Tyre Nichols, un afro-american în vârstă de 29 de ani, pentru o încălcare a regulilor de circulație.

În timp ce ofițerii se apropiau, a avut loc o „confruntare” și „suspectul a fugit”, au precizat forțele de ordine într-un comunicat.

Tyre Nichols a fost în cele din urmă arestat, dar s-a plâns de dificultăți de respirație și a fost spitalizat.

A murit trei zile mai târziu.

Detaliile arestării nu sunt încă clare: există o înregistrare video a incidentului, dar aceasta nu a fost încă făcută publică.

Dar, potrivit avocaților familiei lui Tyre Nichols, „poliția l-a bătut”.

Cazul are o rezonanță deosebită într-o țară încă marcată de moartea lui George Floyd în mai 2020 și de protestele Black Lives Matter împotriva rasismului și a violenței poliției care au urmat.

Cei cinci ofițeri acuzați au fost concediați săptămâna trecută. Ancheta internă a poliției a arătat că poliția a făcut uz de forță excesivă.

Ceilalți ofițeri sunt încă sub investigație.

foto: Dreamstime