Joe Biden intenționează, în timpul unui discurs de joi pe care Casa Albă promite să fie „major”, să dea credit atât creșterii robuste americane, cât și să lovească în proiectele economice ale republicanilor, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele american, care ar trebui să spună în curând dacă va candida din nou în 2024, va lăuda „progresele economice semnificative realizate sub conducerea sa” în fața unei adunări de muncitori în Virginia, nu departe de Washington.

Probabil că Joe Biden, care nu a comentat până acum, va saluta statisticile economice solide prezentate joi.

Creșterea produsului intern brut american a fost într-adevăr stabilită la 2,1% pentru întregul an 2022.

Potrivit aceleiași surse, democratul în vârstă de 80 de ani vrea să arate cum uriașele planuri de relansare și de investiții adoptate de la sosirea sa la Casa Albă, în urmă cu doi ani, „au ajutat (economia) să depășească criza și au pus bazele unei creșteri solide și stabile”.

El va profita de această ocazie pentru a lansa în cadrul administrației sale un grup numit „Invest in America”, condus de mai mulți miniștri.

Dar Joe Biden, în ceea ce pare aproape o încălzire electorală, intenționează de asemenea să lovească în planurile economice ale adversarilor săi republicani, în timp ce fostul președinte Donald Trump, deja candidat pentru alegerile din 2024, intenționează să își înceapă cu adevărat campania în acest weekend.

Planurile conservatorilor, care controlează acum Camera Reprezentanților, reprezintă „cea mai mare amenințare” pentru economie, spun surse de la Casa Albă pentru AFP.

Astfel, președintele american vrea să treacă „la ofensivă” pentru a critica în special o propunere de impozit general pe consum de 30% și pentru a reproșa dreptei că vrea să reducă ajutoarele sociale.