​Grupul suedez de apărare și aerospațial Saab a anunțat joi o comandă din partea armatei franceze pentru armele sale antitanc AT4, în valoare de 24 de milioane de euro, potrivit AFP.

Tanc distrus în orașul BalakliaFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Agenția franceză de achiziții publice pentru apărare (DGA) a plasat comanda la jumătatea lunii decembrie pentru livrare în 2023, a precizat Saab într-un comunicat.

AT4 este o armă ușoară, cu o singură utilizare, ieftină și portabilă, fiind una dintre cele mai bine vândute arme ale companiei suedeze pentru multe armate occidentale și una dintre cele mai utilizate arme antitanc.

AT4 fost comandată în 4.226 de unități, a precizat DGA pentru AFP.

Potrivit DGA, comanda este pentru o „versiune mai elaborată” decât AT4-urile care echipează deja armata franceză, pe care își propune să le înlocuiască.

AT4 au făcut parte din donațiile Suediei către Ucraina.

Această armă cu o rază de acțiune de câteva sute de metri poate fi folosită „împotriva tancurilor și a vehiculelor grele de luptă”, dar și împotriva „clădirilor și fortificațiilor sau pentru a proteja instalațiile”, potrivit Saab.

Armele antitanc au fost utilizate pe scară largă de la începutul războiului din Ucraina, în special rachetele portabile NLAW, fabricate tot de Saab, și Javelin, de fabricație americană.