Casa Albă a declarat miercuri că ar putea dura multe luni pentru ca puternicele tancuri americane Abrams, pe care președintele Joe Biden le-a promis miercuri Kievului, să ajungă în Ucraina, relatează Reuters.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ucraina trebuie să fie pregătită pentru când vremea se îmbunătățește și ofensiva rusă se va accelera, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

El a spus că Washingtonul trebuie să fie pregătit să sprijine Ucraina atâta timp cât este nevoie și că nu există niciun indiciu că liderul rus Vladimir Putin are intenții să lovească teritoriul NATO.

John Kirby a spus că decizia de astăzi a fost pregătită „de câteva săptămâni”.

„A fost multă diplomație în anunțurile de astăzi”, a spus Kirby la CNN.

„Decizia pe care ați văzut-o astăzi, atât a Germaniei, cât și a Statelor Unite, a fost luată de câteva săptămâni prin multe, multe discuții cu germanii și cu aliații noștri”.

Kirby a mai spus că probabil va dura „săptămâni, nu luni” pentru a finaliza un plan de antrenament pe tancurile M1 Abrams, deși a subliniat din nou că procurarea tancurilor și finalizarea unui astfel de antrenament va dura luni de zile.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui efort mai amplu din partea aliaților europeni, care demonstrează că sunt încă uniți împotriva invaziei Rusiei.

Întrebat dacă a fost forțat de Germania să se răzgândească în privința trimiterii de tancuri Abrams, Biden a spus că ideea era, de la început, să ia decizia aceasta împreună cu celelalte state.