Picturile fiului lui Joe Biden, Hunter, un fost om de afaceri devenit artist, au fost miercuri în centrul unei anchete parlamentare conduse de republicani, care acuză familia că „face comerț cu contactele și influența sa”, relatează AFP.

expozitie a picturilor lui Hunter Biden in New YorkFoto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Șeful unei puternice comisii parlamentare a scris unei galerii din New York care expune lucrările lui Hunter Biden, cerând ca aceasta să furnizeze Congresului o listă cu cumpărătorii lucrărilor sale.

„Acordul dumneavoastră cu Hunter Biden ridică probleme etice serioase și ridică întrebarea dacă familia Biden face din nou comerț cu contactele și influența”, a spus republicanul James Comer în această misivă.

De asemenea, îl invită pe proprietarul galeriei, Georges Bergès, să depună mărturie în fața Congresului în februarie.

Hunter Biden este una dintre țintele preferate ale taberei republicane care, cu noua sa majoritate în Camera Reprezentanților, a promis că va deschide o serie de investigații asupra președintelui democrat.

Republicanii subliniază în special riscul ca industriașii sau finanțatorii să-i cumpere lucrările lui Hunter Biden cu unicul scop de a câștiga favoruri din partea Casei Albe.

Potrivit lui James Comer, unele dintre picturile expuse de galeria din New York Georges Bergès au costat până la 225.000 de dolari.

"Cine ar plăti sume mari pentru lucrările lui Hunter Biden care sunt a priori fără valoare? Cu siguranță nu este un Picasso", a spus conservatorul ales pe Twitter.

Întrebată de AFP, galeria nu a oferit imediat un comentariu.

În ultimele zile, ea promovase lucrările lui Hunter Biden pe rețele de socializare.

Administrația Biden, care dorește să se prezinte ca ireproșabilă din punct de vedere etic, a fost în repetate rânduri chestionată cu privire la cariera artistică a fiului lui Joe Biden, fost avocat și om de afaceri.

Fiul cel mic al președintelui a fost criticat în mod regulat pentru că avea interese economice în Ucraina și China, când tatăl său era vicepreședintele lui Barack Obama (2009-2017).