Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a anunțat miercuri că a desemnat centrul istoric al Odesei, un oraș-port ucrainean, drept sit al Patrimoniului Mondial în Pericol, relatează Reuters.

OdesaFoto: Nina Lyashonok/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statutul, acordat de o reuniune a UNESCO la Paris, ar putea ajuta la protejarea moștenirii culturale a Odesei, care a fost amenințată de la invadarea Ucrainei de către Rusia și va permite accesul la ajutor financiar și tehnic internațional.

Odesa a fost bombardată de mai multe ori de Rusia de la invazia sa în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

În iulie 2022, o parte din acoperișul mare de sticlă și ferestrele Muzeului de Arte Frumoase din Odesa, inaugurat în 1899, au fost distruse.

Ministrul ucrainean al Culturii şi Informaţiei, Oleksandr Tkacenko, a fost primit în august 2022 de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, la sediul general din Paris al acestei organizaţii şi a anunţat că Ucraina va cere această înscriere a centrului istoric din Odesa, care este deja "recunoscut şi clasat la nivel naţional".

"Odesa este în pericol în acest moment; constatăm bombardamente frecvente", a declarat atunci el pentru AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă închideţi ochii şi vă imaginaţi cartiere din Paris, Nisa şi Marsilia, atunci vă puteţi imagina şi Odesa, care este un oraş costier şi a cărui arhitectură este majoritar originară din Franţa şi Italia. Planul centrului istoric este cu adevărat unic şi foarte european, cu numeroase bulevarde înconjurate de arbori şi numeroase monumente care omagiază istoria Ucrainei", a continuat ministrul Culturii din această ţară.

Odesa, un oraş portuar la Marea Neagră, celebru mai ales pentru scările sale monumentale, este şi un port strategic în actualul conflict armat, fiind bombardat de mai multe ori de forţele militare ruse.