Poliţia spaniolă a anunţat duminică destructurarea unei reţele care exploata refugiaţi ucraineni şi făcea milioane de euro vânzând cantităţi uriaşe de ţigări contrafăcute. Ucrainenii erau ţinuţi înghesuiţi în locuinţe improvizate şi erau puşi să muncească în trei fabrici ilegale de tutun.

politia spaniolaFoto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Reţeaua este acuzată de contrabandă cu „cantităţi mari” de tutun. Ţigările contrafăcute erau vândute în toată Spania şi în ţările vecine, a precizat Garda Civilă spaniolă într-un comunicat.

Douăzeci şi şapte de persoane au fost arestate în Spania în cadrul anchetei, care s-a derulat cu ajutorul agenţiei europene de poliţie Europol.

În acelaşi timp, au fost confiscate zece tone de frunze de tutun şi 3,5 milioane de pachete de ţigări, în valoare totală de 37,5 milioane de euro, dar şi vehicule de lux, bijuterii şi 300.000 de euro în numerar.

Liderii rețelei care îi exploata pe ucraineni, viață de lux la Marbella

Cele trei fabrici se află în regiunea viticolă La Rioja (nord), Sevilla (sud) şi Valencia (est), fiind echipate cu utilaje de „tehnologie avansată” şi putând produce 540.000 de pachete de ţigări pe zi, se arată în comunicat.

Reţeaua angaja ucraineni care fie au venit ilegal în Spania, fie au sosit ca solicitanţi de azil după începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022. Aceştia erau puşi să muncească ore îndelungate şi trăiau chiar în incinta atelierelor, înghesuiţi în module improvizate din prefabricate şi fără a putea părăsi instalaţiile, pentru a nu fi depistaţi.

Liderii reţelei, în schimb, spălau sume importante de bani şi duceau o viaţă de lux în staţiunea turistică Marbella, pe Costa del Sol, au precizat autorităţile.

Pentru că afacerile le mergeau excelent, liderii reţelei intenţionau să deschidă şi o a patra fabrică, la Osuna (Sevilla), pentru a creşte şi mai mult producţia şi, prin urmare, profiturile. Aduseseră deja echipamentele necesare, pe care acum le-a confiscat poliţia. (Sursa: News.ro)