Un inginer franco-spaniol, în vârstă de 26 de ani, care făcea fotografii în timpul unei demonstrații de joi la Paris împotriva reformei pensiilor, a rămas fără un testicul după ce a fost lovit cu un baston de un ofițer de poliție, a spus duminică avocatul său, care va depune plângere, relatează AFP.

proteste in Franta fata de reforma pensiilorFoto: Adnan Farzat/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Victima se pregăteşte să depună o plângere pentru violenţe voluntare soldate cu mutilare de către o persoană învestită cu autoritate publică, a declarat pentru AFP avocata tânărului, Lucie Simon, relatează News.ro.

"Este o încadrare penală, nu suntem în situaţia de legitimă apărare sau în stare de necesitate, după cum reiese din imaginile pe care le avem şi din faptul că nu a fost arestat ulterior", a spus Simon.

În imaginile care circulă pe reţelele sociale şi în înregistrări video difuzate de BFMTV şi AB7 Media, se poate vedea un poliţist care loveşte cu un baston un bărbat trântit pe spate la pământ, care ţine o cameră de filmat într-o mână. După ce îl loveşte, poliţistul pleacă.

Bărbatul fusese trântit la pământ de un alt agent de poliţie, potrivit relatării acestuia.

"A fost o lovitură atât de puternică, încât a trebuit să-i fie extirpat un testicul. A fost un gest extrem de violent şi gratuit, la limita sadismului", a declarat avocata inginerului. Tânărul, care are dublă cetăţenie, franceză şi spaniolă, se află încă în spital. Inginerul, care locuieşte în Guadelupa, "este încă în stare de şoc şi se întreabă tot timpul de ce" a fost rănit. "El nu reprezenta un pericol, simte neînţelegere, şoc şi furie pentru că va suferi consecinţe ireversibile", a declarat Simon.

Scena a avut loc în timpul unor confruntări între manifestanţi şi poliţie în apropiere de Piaţa Bastiliei, când s-a aruncat cu pietre şi s-au folosit gaze lacrimogene.

Prefectura poliţiei din Paris a declarat sâmbătă pentru AFP că a fost deschisă o anchetă administrativă internă. Laurent Nuñez, prefectul poliţiei, a cerut directorului pentru ordine publică şi circulaţie (DOPC) să clarifice circumstanţele exacte ale incidentului semnalat, a precizat instituţia. Incidentul a avut loc "într-un context de violenţă extremă, ca parte a unei manevre a poliţiei pentru arestarea unor indivizi violenţi", a adăugat Prefectura poliţiei.

Manifestaţia a adunat 80.000 de persoane în capitală, potrivit Ministerului de Interne, şi 400.000, potrivit sindicatelor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, şi-a exprimat "empatia" faţă de tânăr, într-o intervenţie la BFMTV, subliniind în acelaşi timp "necesitatea de a înţelege condiţiile în care s-a desfăşurat această intervenţie" şi de a "identifica ceea ce este legitimă apărare".

"A fost o intervenţie destul de grea pentru poliţişti, dintre care unii au fost atacaţi", a spus el. "Când te uiţi la imagini, inevitabil ai îndoieli" şi "nimic nu justifică să fii tratat în acest fel, să fii rănit", a admis Véran.