Antimonarhiștii britanici au declarat duminică că intenționează să protesteze în timpul încoronării regelui Carol în luna mai, spunând că ceremonia este „o palmă" pentru majoritatea oamenilor care se luptă cu inflația ridicată, transmite Reuters.

Regele Charles al III-leaFoto: Paul Ellis/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grupul anti-monarhie Republic a declarat că a discutat cu forțele de ordine din Londra în legătură cu planurile sale de a organiza o demonstrație pașnică în Piața Parlamentului, care este dominată de Westminster Abbey, unde sunt încoronați monarhii britanici.

„Încoronarea este o celebrare a puterii și privilegiilor ereditare, nu-și are locul într-o societate modernă", a declarat Graham Smith, directorul executiv al Republic.

„Cu un cost de zeci de milioane de lire sterline, această piesă de teatru inutilă este o palmă dată milioanelor de oameni care se luptă cu criza costului vieții".

Palatul Buckingham a anunțat sâmbătă că încoronarea va fi sărbătorită cu procesiuni, petreceri de stradă și spectacole de lumini.

Vor fi trei zile de festivităţi pentru încoronarea regelui Charles al III-lea. După ceremonia organizată în 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un „mare prânz” naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatului, conform AFP.

Buckingham nu precizează însă dacă prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, retraşi în California, vor fi prezenţi.

Charles, în vârstă de 74 de ani, a devenit rege în septembrie, după ce mama sa, regina Elisabeta, a murit. Încoronarea va avea loc pe 6 mai.

Sondajele de opinie au arătat că majoritatea britanicilor susțin monarhia.