O formaţiune noroasă extrem de rară, care creează o iluzie optică şi îi face pe privitori să creadă că se uită la un Obiect Zburător Neindentificat (OZN), a fost văzut recent pe cerul oraşului Bursa din Turcia, relatează vineri BBC.

nor lenticular in TurciaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tipul acesta de nor, asemănător undelor, este cunoscut sub denumirea de "nor lenticular".

Un nor atât de neobişnuit reprezintă un eveniment rar, notează jurnaliştii de la BBC.

Modul în care este poziționat orașul Bursa, la baza munților, favorizează producerea acestui fenomen.

Nori lenticulari în România

De altfel, astfel de nori lenticulari au fost observați și pe cerul României în trecut. Pe pagina de Facebook Meteo și Radar România apare o înregistrare video din 2019 cu astfel de formațiuni în Munții Parâng, deși poate nu la fel de clari și de spectaculoși.

Cum se formează norii lenticulari

Potrivit paginii meteoradar, norii altocumulus lenticularis sunt nori staționari care se formează mai ales în troposferă. Norii lenticulari sunt creați atunci când o obstrucție, de obicei munți, intervine în calea curentului de aer tipic din atmosferă.

Munții vor perturba fluxul de aer, ceea ce creează turbulențe și face ca aerul să se ridice și să coboare sub formă de valuri pe partea "sub vânt" a muntelui.

Pe măsură ce acest aer se ridică și întâlnește un strat de aer umed, aerul se condensează și formează un nor.

Norii lenticulari sunt cunoscuți și sub numele de nori orografici, adică nori de munte.

Există trei tipuri principale de nori lenticulari: altocumulus lenticulari (ACSL), stratocumulus lenticulari (SCSL) și cirrocumulus lenticulari (CCSL), variind în funcție de altitudine.