Florida poate pedepsi guvernele și oficialitățile locale care încearcă să adopte restricții mai dure decât legile statului în ceea ce privește armele de foc, a afirmat joi instanța supremă din Florida, potrivit Reuters.

Arme semiautomateFoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia Images

Curtea Supremă din Florida, cu o diferență de 4-1, a respins argumentul oficialilor locali că sunt imuni la aceste sancțiuni, care, potrivit instanței, se află în competența statului de a le impune.

În 1987, Florida a adoptat o lege care stipulează că legea de stat privind controlul armelor de foc prevalează asupra oricăror măsuri locale de control al armelor de foc.

Procesul intentat de administrațiile locale nu a contestat această lege, ci doar capacitatea statului de a impune sancțiuni.

Procurorul general al Floridei, Ashley Moody, a calificat hotărârea drept o „mare victorie” pe Twitter și a declarat că avocații statului „au luptat din greu pentru a se asigura că guvernele locale nu pot călca în picioare” drepturile la arme ale locuitorilor din Florida.

„Bineînțeles, suntem dezamăgiți de decizie, deoarece credem că aceasta creează un precedent periculos pentru democrația locală din Florida”, a declarat Edward Guedes, un avocat care reprezintă cele trei districte și zeci de municipalități și oficiali locali care contestă legea.

Disputa datează din 2018, când entitățile guvernamentale locale, inclusiv Miami Beach, au vrut să restricționeze accesul armelor de foc în clădirile guvernamentale și să interzică vânzările de încărcătoare detașabile de mare capacitate, printre alte măsuri de control al armelor de foc.

Procesul a fost intentat în urma unui atac armat în masă la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, soldat cu 17 morți.

Guvernele și oficialii locali au dat în judecată statul pentru a contesta o lege de stat din 2011 care autorizează statul să penalizeze liderii locali pentru adoptarea unor măsuri de control al armelor.

Sancțiunile includeau amenzi de 5.000 de dolari pentru oficiali și permiteau persoanelor prejudiciate de o ordonanță ilegală să dea în judecată administrația locală pentru daune de până la 100.000 de dolari.

O instanță de judecată a decis în favoarea oficialilor locali, dar Curtea de Apel a primului district a confirmat legea din 2011 în 2021. Curtea Supremă a statului a ascultat argumentele în acest caz în iunie anul trecut.

Decizia de joi survine în contextul atenției sporite acordată controlului armelor de foc în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a SUA a extins drepturile privind armele de foc în iunie anul trecut.