Israelul a dezvăluit joi o nouă dronă kamikaze cu câteva capabilități remarcabile, printre care și abilitatea de a se întoarce la operatorul său în cazul în care nu își găsește o țintă sau dacă misiunea de atac este anulată.

Drona Point BlankFoto: Captura YouTube

Israel Aerospace Industries (IAI) a prezentat o înregistrare video cu drona, afirmând că a primit din partea Ministerului israelian al Apărării un contract multianual în valoare de mai multe milioane de dolari pentru a livra „un nou hibrid de rachetă ghidată electro-optic”.

„Sistemul răspunde cerințelor de pe câmpul de luptă de a oferi unităților tactice de la nivel de grupe la cele de batalion o capabilitate organică și independentă de a-și crește letalitatea”.

Deși comunicatul remis joi presei de IAI numește arma o „rachetă hibrid”, înregistrarea video cu aceasta arată clar că ea funcționează ca o aeronavă fără pilot de tip kamikaze.

Însă spre deosebire de alte drone kamikaze, sistemul dezvoltat de compania de armament israeliană și numit „Point Blank” se poate întoarce la operatorul său și ateriza vertical pentru a fi refolosit, după cum se poate de altfel vedea în jurul minutului 1:00 al înregistrării video de prezentare.

Ce poate face noua dronă „Point Blank” dezvoltată de israelieni

Pe lângă acest aspect inedit, IAI mai subliniază că aeronava fără pilot este suficient de mică pentru a fi cărată în rucsacul unui soldat și că poate ataca o serie largă de ținte „cu precizie și letalitate ridicată”, fără nevoia susținerii sale de către alte sisteme.

Ea poate fi operată de un singur soldat și poate decola și ateriza vertical, compania afirmând că ea poate ateriza inclusiv pe mâna soldatului, ca un șoim, deși acest lucru nu este prezentat în înregistrarea video publicată joi.

Potrivit specificațiilor publicate de producătorul israelian, drona „Point Blank” cântărește puțin sub 7 kilograme, are o lungime de aproximativ un metru și poate survola la altitudini de peste 450 de metri, cu o viteză maximă de 186 de kilometri pe oră.

IAS afirmă de asemenea că aeronava fără pilot poate survola în aer deasupra unei ținte până când natura sau poziția exactă a acesteia este confirmată înaintea unui atac.

De asemenea spre deosebire de alte drone kamikaze, ea este dotată cu sisteme de supraveghere electro-optice pentru a putea culege informații în timp real.

IAI spune că va furniza primele prototipuri Ministerului israelian al Apărării anul acesta.