Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, intenționează să viziteze China în curând, a anunțat Washingtonul, după întâlnirea „constructivă” pe care a avut-o miercuri în Elveția cu vicepremierul chinez Liu He, în contextul în care cele două țări încearcă să își îmbunătățească relațiile, potrivit AFP.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Aceștia „au făcut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile macroeconomice și financiare”, a precizat Trezoreria americană într-un comunicat, referindu-se la o „conversație constructivă” în timpul căreia au convenit asupra importanței pentru economia globală a „consolidării în continuare” a comunicării pe teme economice și de dezvoltare durabilă.

Yellen este „binevenită” să viziteze China „la un moment potrivit în acest an”, a declarat Liu, a relatat agenția oficială chineză de presă Xinhua, referindu-se de asemenea la „discuții constructive”.

După trei întâlniri la distanță, Janet Yellen și Liu He s-au întâlnit la Zurich pentru prima dată de la preluarea mandatului, într-un moment în care mulți lideri politici se află în Elveția pentru Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Confruntându-ne cu o perspectivă economică globală complicată, există o nevoie urgentă ca cele mai mari două economii ale lumii să comunice îndeaproape cu privire la condițiile macroeconomice și financiare globale și să facă schimb de opinii cu privire la modul în care răspundem la diferite provocări”, a declarat secretarul american în fața reporterilor înainte de discuții.

Referindu-se la întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping din noiembrie, în marja summitului G20 de la Bali, Yellen a recunoscut că SUA și China au „zone de dezacord”, dar a insistat că cele două țări nu ar trebui „să lase neînțelegerile, în special cele care provin dintr-o lipsă de comunicare, să afecteze în mod inutil” relația lor.