Parlamentul European l-a ales miercuri în funcția de vicepreședinte pe socialistul luxemburghez Marc Angel în locul grecoaicei Eva Kaili, arestată într-un dosar de corupție, relatează AFP.

Marc Angel a inlocuit-o pe Eva Kaili in functia de vicepresedinte a Parlamentului EuropeanFoto: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

Parlamentul European are paisprezece vicepreședinți, cărora președintele, în prezent Roberta Metsola, le deleagă anumite misiuni, și care pot conduce dezbateri și ședințe de vot.

Într-un vot secret desfășurat în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, Marc Angel, 59 de ani, europarlamentar din 2019 (grupul S&D, stânga), a fost numit vicepreședinte cu 307 de voturi, majoritatea absolută, în al doilea tur de scrutin.

La câteva zile după arestarea în Belgia a Evei Kaili, acesteia i-au fost retrase de către Parlamentul European atribuțiile de vicepreședinte și a fost exclusă din grupul S&D.

Cea care este totuși încă europarlamentar este suspectată, ca și soțul ei asistent parlamentar și fost europarlamentar, că a primit sute de mii de euro de la Qatar pentru a influența poziția luată de Parlamentul European față de emirat, care neagă orice act de corupție.

Deputat de multă vreme în parlamentul luxemburghez, Marc Angel a candidat alături de italianca Annalisa Tardino (grupul Identitate și Democrație, de extremă dreapta), care a obținut 185 de voturi, și ecologista franceză Gwendoline Delbos-Corfield (98 de voturi).

Primul grup parlamentar, PPE (dreapta) și al treilea, Renew (centriști și liberali), nu și-au prezentat un candidat în cadrul unui acord politic privind repartizarea anumitor funcții politice între partide.

Aleșii francezi ai grupului PPE și-au exprimat regretul că respectul pentru acest vechi acord politic vine înaintea dorinței de sancționare a grupului S&D, din care făceau parte aleșii din centrul Qatargate.

„Ni se pare total de neconceput să dăm astăzi cecuri în alb acestui grup”, a declarat François-Xavier Bellamy, în numele celor opt deputați francezi ai PPE, referindu-se la „necesitatea unei pauze” după izbucnirea scandalului.