Vicepremierul Chinei Liu He a declarat marţi, la Davos, că lumea trebuie să renunţe la mentalitatea de Război Rece şi să caute să consolideze cooperarea internaţională, transmite CNBC.

Liu He, vicepremierul ChineiFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un discurs special susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, Liu a cerut în mod repetat ţărilor să îmbunătăţească legăturile diplomatice, pentru ”a proteja ferm pacea mondială”.

”Trebuie să renunţăm la mentalitatea Războiului Rece, să încercăm să înţelegem esenţa lucrurilor din perspectiva dualităţii materiale, să ne străduim să construim o comunitate cu un viitor comun pentru omenire şi să ne unim mâinile pentru a răspunde provocărilor globale. Credem că o ordine economică internaţională echitabilă trebuie păstrată de noi toţi”, a spus Liu.

Referindu-se la tema WEF ”Cooperarea într-o lume fragmentată” din acest an, Liu a spus că este imperativ ca China să se deschidă către lume. El a adăugat că Beijingul s-a opus unilateralismului şi protecţionismului.

China, care a fost aspru criticată pentru că nu a condamnat războiul Rusiei cu Ucraina de aproape un an, s-a angajat recent să-şi menţină ”poziţia obiectivă şi clară” asupra conflictului.

Liu a insistat pentru un răspuns global la criza climatică şi a cerut mai multă atenţie asupra potenţialelor riscuri de propagare asupra pieţelor emergente, pe măsură ce marile bănci centrale majorează ratele dobânzilor.

El a descris separat situaţia Covid din China ca fiind ”stabilă”.

Beijingul a încheiat brusc majoritatea restricţiilor pentru prevenirea extinderii Covid, la începutul lunii decembrie, ducând la o creştere a infecţiilor în rândul celor 1,4 miliarde de oameni.

China face paşi în direcţia extinderii. Marţi mai devreme, Ministerul Comerţului din China a declarat că vicepremierul ţării se va întâlni în curând cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, în Elveţia.

Întâlnirea, care urmează să aibă loc miercuri, la Zurich, va marca prima întâlnire faţă în faţă dintre Liu şi Yellen.

Cei doi vor discuta despre cum ”să consolideze coordonarea politicilor macroeconomice şi financiare”, a spus ministerul.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au semnalat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale.

Apropierea dintre cele mai mari două economii ale lumii are loc în ciuda tensiunilor mocnite pe probleme precum Taiwan, politica comercială şi drepturile omului.

(sursa: news.ro)