Ministrul german de Finanţe Christian Lindner a declarat marţi, la Davos, că ţara va trece printr-o recesiune ”foarte uşoară în 2023, dar că are încredere în ceea ce priveşte perspectivele economice ale ţării sale, transmite CNBC.

Christian LindnerFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia

”Încă trebuie să acem faţă unei incertitudini ridicate, dar cred că perspectivele economice se îmbunătăţesc”, a declarat Lindner într-un interviu acordat CNBC la Davos, la Forumul Economic Mondial.

El a adăugat că este mai optimist cu privire la 2023 şi 2024 decât acum câteva luni.

”Există o oportunitate de a vedea o redresare economică mai rapidă şi o scădere mai rapidă a ratelor inflaţiei decât erau aşteptările”, a spus Lindner.

La începutul acestei luni, rata inflaţiei din ţară aferentă lunii decembrie a fost sub estimări, coborând la 9,6%.

Lindner a spus că se aşteaptă la o recesiune ”foarte uşoară”, dar crede, de asemenea, că economia Germaniei este rezistentă.

Asta include industria sa mai largă, precum şi companiile mijlocii, a explicat el.

”Economia germană a reuşit să reducă consumul de gaze cu peste 20% fără a reduce producţia, aşa că asta arată că suntem rezistenţi”, a spus ministrul de Finanţe, abordând presiunile cu care se confruntă economiile europene de la izbucnirea crizei din Ucraina.

El a spus că guvernul german se concentrează acum pe ”întărirea competitivităţii” economiei sale.

Lindner s-a referit, de asemenea, la Legea administraţiei americane de reducere a inflaţiei, despre care a spus că are unele îngrijorări.

”Avem nevoie de diplomaţie comercială şi nu de orice fel de război comercial sau de o competiţie între Statele Unite şi Uniunea Europeană, despre cine îşi permite să plătească mai multe subvenţii.

Vor fi doi învinşi, SUA şi Uniunea Europeană”, a spus Lindner.

Deşi a declarat că a înţeles domeniile de interes ale guvernului SUA, ale unei tranziţii verzi şi relaţia sa cu China, el consideră, de asemenea, că ”efectele secundare negative asupra Uniunii Europene şi a relaţiei noastre comerciale bilaterale” trebuie reduse la minimum.