Liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia a calificat procesul său, care începe mâine în absența sa, drept o „farsă” și o „răzbunare” a președintelui Alexander Lukașenko, într-un interviu acordat AFP la Davos, în Elveția.

Svetlana TihanovskaiaFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

De asemenea, ea a descris manevrele militare ruso-belaruse ca fiind o „cacealma” menită să deturneze forțele armatei ucrainene de pe linia frontului din estul țării.

Confruntată cu „o duzină de acuzații”, printre care înaltă trădare și conspirație pentru a prelua puterea, ea a declarat că și-a contactat avocatul din oficiu, dar acesta nu i-a răspuns niciodată.

„Nici măcar nu știu ce va face mâine așa-zisul meu avocat în această instanță, cum mă va apăra”, a declarat ea luni. „Nu știu cât va dura acest proces, câte zile va dura, dar sunt sigură că mă vor condamna la mulți, mulți ani de închisoare”, a continuat ea.

De asemenea, opozanta a calificat exercițiile comune ale forțelor aeriene de luni dintre Rusia și Belarus drept o „cacealma” din partea lui Lukașenko, care a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a organiza atacuri asupra Ucrainei.

„Acesta este un spectacol pentru oamenii din Belarus, pentru a-i amenința, pentru a le spune: uite, armata rusă este aici, așa că păstrați liniștea, nu vă opuneți la nimic”, a spus ea.

Principalul obiectiv, a spus ea, a fost de a „distrage atenția soldaților ucraineni de la punctele fierbinți din estul (Ucrainei) către granița cu Belarus” din nord.

Svetlana Tihanovskaia, care și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale controversate din Belarus din 2020, a declarat că este prima persoană din țara sa care participă la Forumul Economic Mondial de la Davos din 1992, cu doi ani înainte ca Lukașenko să preia puterea.

„Este o mare onoare pentru noi, deoarece timp de peste 30 de ani Belarus a fost ca o gaură neagră pe harta Europei: eram considerați o anexă a Rusiei”, a spus ea.

Urmărește ultimele evoluții din a 308-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.