Hans Gert Poettering i-a indemnat pe liderii politici care vor sa participe la deschiderea Jocurilor Olimpice din aceasta vara, din China, sa isi reconsidere pozitia, relateaza Reuters citand un radio german. Presedintele PE a spus ca nu respinge ideea de a boicota Olimpiada.

"Este prea devreme sa spunem ce se va intampla, dar trebuie sa avem in vedere toate optiunile", a spus Poettering intr-un interviu acordat marti postului de radio Deutschlandfunk. Presedintele PE, care este membru al Partidului Crestin Democrat (CDU) al Angelei Merkel, a condamnat represiunea brutala a manifestatiilor din Tibet de catre armata chineza.

"Nu putem fi de acord cu ceea ce se intampla in Tibet. Chinezii trebuie sa fie constienti de asta", a spus el, adaugand ca represiunea si incalcarea libertatii de exprimare trebuie sa fie oprita daca se doreste ca Jocurile Olimpice sa fie un succes. "Dar trebuie sa transmitem un semnal Beijingului", a indemnat Poettering.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut Beijingului retinere, dar s-a ferit sa ceara boicotarea Jocurilor Olimpice.

Pozitia Comitetului International Olimpic

Pe de alta parte, presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge a declarat marti dimineata ca nu se pune problema unui boicot al Jocurilor de la Beijing si ca niciun membru afiliat al CIO nu a solicitat in mod oficial un asemenea demers.

Declaratia lui Rogge vine la citeva ore dupa ce Comitetele Olimpice din Uniunea Europeana au dat o declaratie oficiala prin care resping ideea boicotarii Jocurilor Olimpice. "Experienta ne arata ca niciodata boicotul nu a reprezentat o solutie", au declarat oficiali UE.

Chinezii il acuza pe Dalai Lama

De cealalta parte, premierul chinez Wen Jiabao a afirmat marti ca detine informatii potrivit carora manifestatiile de protest din Tibet au fost orchestrate de oamenii fideli lui Dalai Lama, acuzatie respinsa de liderul tibetan.

Revoltele din Tibet, reprimate de fortele de ordine chineze, au provocat moartea a peste 100 de persoane, dupa cum afirma calugari tibetani refugiati in India. Bilantul oficial spune ca si-au pierdut viata doar 13 persoane.