„Asia ar putea fi Ucraina de mâine”, a avertizat sâmbătă, din Statele Unite, premierul japonez Fumio Kishida, la încheierea unui turneu în țările G7, potrivit AFP.

Fumio KishidaFoto: Yasuyuki Kiriake / Jiji Press Photo / Profimedia Images

El a declarat că le-a vorbit liderilor țărilor G7 format din SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Canada și Japonia - despre „sentimentul său puternic de criză de securitate pentru Asia de Est”.

Fumio Kishida, a cărui țară deține președinția G7 în acest an, a vizitat fiecare dintre statele membre într-o săptămână, cu excepția Germaniei, din cauza unei probleme de programare. Dar intenționează să meargă acolo în curând.

„Lecția care trebuie învățată din Ucraina este că securitatea Europei și a regiunii Indo-Pacific sunt inseparabile”, a declarat el într-o conferință de presă a doua zi după întâlnirea cu președintele american Joe Biden.

„Situația din jurul Japoniei este din ce în ce mai gravă, între încercările de a schimba status quo-ul prin forță în Marea Chinei de Est și în Marea Chinei de Sud și implicarea Coreei de Nord în activități nucleare și lansări de rachete”, a spus el.

El s-a referit la dorința Chinei de a-și spori influența pe o porțiune de mare disputată, care provoacă fricțiuni cu Japonia, Filipine și Vietnam.

De asemenea, în regiune planează tensiuni legate de Taiwan, o insulă pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său.

Vizita lui Fumio Kishida la Washington vine în urma unui anunț spectaculos pentru o țară care s-a declarat pacifistă încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: Japonia își va dubla cheltuielile pentru apărare în următorii cinci ani.

Liderii G7 se vor reuni în luna mai pentru summitul lor anual la Hiroshima, unde Statele Unite au lansat o bombă atomică la 6 august 1945, în primul atac nuclear din istorie. Este, de asemenea, bastionul electoral al premierului japonez.