Coreea de Nord a denunțat sâmbătă comentariile recente ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la programul nuclear al Phenianul, despre care a spus că reprezintă un „pericol clar și prezent”, potrivit AFP.

Kim Jong-un la lansarea unei ICBM nord-coreeneFoto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut la începutul acestei luni o „creștere exponențială a arsenalului nuclear” al Coreei de Nord, iar Partidul Muncitorilor, aflat la putere, a anunțat dezvoltarea unui „nou sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM)”.

Guterres a declarat joi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că depinde de Coreea de Nord să „revină la masa negocierilor”, care au eșuat în 2019.

„Programul ilegal de înarmare nucleară urmărit de Republica Populară Democrată Coreeană reprezintă un pericol clar și prezent, care sporește riscurile și tensiunile geopolitice”, a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni privind statul de drept, potrivit site-ului ONU.

Sâmbătă seara, Phenianul a denunțat un „dublu standard tipic” din partea lui Guterres, care a fost de asemenea acuzat că „distruge încrederea comunității internaționale în ONU”, potrivit agenției oficiale Korean Central News Agency.

Declarația, atribuită lui Jo Chol Su, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe, l-a criticat, de asemenea, pe secretarul general al ONU pentru că a ignorat „acumularea nesăbuită de arme” de către Statele Unite, care „aduce în mod constant toate tipurile de capacități de atac nuclear în peninsula coreeană și în regiune”.

Atât Seulul, cât și Washingtonul susțin că Phenianul intenționează să efectueze în curând un alt test nuclear, al șaptelea din istoria sa și primul din 2017.