Iranul a executat sâmbătă prin spânzurare un iraniano-britanic condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea serviciilor de informații britanice, a anunțat sâmbătă agenția Autoritatea judiciară iraniană, potrivit AFP.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

Alireza Akbari, în vârstă de 61 de ani, un fost înalt oficial iranian din domeniul apărării, a fost condamnat pentru „corupție pe pământ iranian și subminarea securității interne și externe a țării pentru că a transmis informații” către Marea Britanie, potrivit Mizan Online.

Execuția sa a avut loc la trei zile după anunțul condamnării la moarte a acestui bărbat prezentat ca fiind un „spion-cheie” al Serviciului Secret de Informații britanic (SIS), cunoscut și sub numele de MI6, din cauza „importanței poziției sale”.

Acest anunț a provocat furia Londrei, care a cerut neexecutarea sentinței și eliberarea „imediată” a lui Alireza Akbari. „Acesta este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreț total față de viața umană”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly. De asemenea, Statele Unite declaraseră că execuția sa ar fi „inadmisibilă”.

Iranul nu recunoaște dubla cetățenie pentru cetățenii săi.

„Alireza Akbari ar fi deținut poziții înalte”

Potrivit presei oficiale iraniene, Alireza Akbari a deținut funcții înalte în aparatul de securitate și apărare.

Acest veteran al războiului dintre Iran și Irak (1980-1988) a fost, în special, ministru adjunct al apărării pentru afaceri externe, șef al unei unități dintr-un centru de cercetare ministerial și consilier al comandantului marinei militare, a precizat agenția Irna, fără a da date.

În februarie 2019, ziarul oficial al guvernului iranian publicase un interviu cu Alireza Akbari, prezentându-l ca „fost ministru adjunct al apărării” în timpul președinției lui Mohammad Khatami (1997-2005).

Ministrul Apărării de la acea vreme era Ali Shamkhani, în prezent secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională.

Akbari a fost arestat între martie 2019 și martie 2020, potrivit agenției Irna, în timp ce Mizan a declarat că a primit plăți de peste 2 milioane de dolari pentru serviciile sale.

Presa iraniană a publicat o înregistrare video în care apare vorbind cu persoane prezentate ca fiind contacte britanice. Printre altele, acesta ar fi fost întrebat despre fizicianul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, care a fost ucis în apropiere de Teheran în 2020, într-un atac asupra convoiului său, pentru care Iranul a acuzat Israelul.

Iranul anunță în mod regulat arestarea unor agenți suspectați că lucrează pentru serviciile de informații străine. Patru persoane acuzate că au cooperat cu serviciile de informații israeliene au fost executate la începutul lunii decembrie.

Relațiile dintre Teheran și Londra au fost tensionate în ultimii ani din cauza arestării mai multor cetățeni cu dublă cetățenie.

foto: Dreamstime