O explozie a avariat vineri gazoductul Amber Grid, care leagă ţările baltice de Polonia, în nordul Lituaniei, fără a provoca victime, a anunţat operatorul local pe site-ul său, relatează AFP.

GazoducteFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„În jurul orei locale 17:00, o explozie s-a produs la gazoductul Amber Grid, în districtul Pasvalys. Potrivit primelor date, nimeni nu a fost rănit”, a transmis într-un comunicat grupul Amber Grid.

Potrivit operatorului, explozia produsă la una dintre cele două conducte ale gazoductului a avut loc departe de imobilele rezidenţiale, iar incendiul pe care l-a provocat „este în curs de stingere”.

„Am început imediat să investigăm circumstanţele incidentului şi să asigurăm furnizarea de gaz către consumatori”, a declarat directorul general al Amber Grid, Nemunas Biknius, citat în comunicat.

Grupul a mai precizat că gazoductul la care a izbucnit incendiul era folosit pentru a furniza gaz în nordul Lituaniei şi pentru a transporta gaz în ţara vecină Letonia.

Din iunie 2022, Lituania a interzis importul de gaz rusesc, în contextul invadării Ucrainei de către Moscova.

Imagini video difuzate de televiziunea publică lituaniană LRT arătau vineri seara un incendiu ce se manifesta la locul exploziei, în regiunea Panevezys din nordul Lituaniei.

Flăcările s-au ridicat la aproximativ 50 de metri în aer şi puteau fi văzute de la o distanţă de cel puţin 17 km, a relatat LRT, citată de Reuters.