Exporturile Chinei s-au prăbușit în decembrie în cel mai rapid ritm din 2020, în timp ce importurile au încetinit brusc, semnalând riscuri pentru redresarea celei de-a doua mari economii mondiale, potrivit Al Jazeera.

China si procesoareleFoto: Danciaba, Dreamstime.com

Exporturile s-au contractat cu 9,9% în ritm anual în decembrie, cel mai mult din februarie 2020, au arătat vineri datele vamale. Exporturile se contractaseră cu 8,7% în noiembrie.

Importurile au scăzut cu 7,5 la sută, față de un declin de 10,6 la sută în noiembrie.

Economia Chinei încă își revine după consecințele a trei ani de restricții ultra-stricte „zero-COVID”, care au perturbat afacerile și au ținut milioane de consumatori chinezi acasă pe perioade lungi de pandemie.

În prezent, China se confruntă cu o creștere masivă a numărului de cazuri de COVID-19, după ce luna trecută a început să elimine cea mai mare parte a restricțiilor.

Exporturile au fost unul dintre puținele puncte luminoase pentru economia chineză în timpul pandemiei, dar s-au deteriorat rapid în ultima parte a anului 2022, deoarece consumatorii de peste hotare au redus cheltuielile ca răspuns la creșterile agresive ale dobânzilor practicate de băncile centrale pentru a domoli inflația.

„Perspectivele pentru exporturi rămân slabe, având în vedere combinația dintre încetinirea creșterii globale și reorientarea continuă a consumatorilor de la bunuri către servicii”, a declarat Lloyd Chan, economist senior la Oxford Economics.

„În plus, controalele la export ale SUA asupra echipamentelor legate de semiconductori vor fi o piedică esențială”,a spus Chan.

Ministerul Comerțului din China a declarat joi că încetinirea cererii externe și riscurile tot mai mari de recesiune globală reprezintă cele mai mari presiuni asupra stabilizării comerțului țării.

Un sondaj oficial privind activitatea fabricilor a arătat că un subindice al noilor comenzi la export a rămas în teritoriu de contracție timp de 20 de luni consecutive.

foto: Dreamstine