Un oficial rus de rang înalt a propus vineri confiscarea bunurilor concetățenilor săi care au părăsit Rusia și au criticat din străinătate campania militară a Kremlinului în Ucraina, potrivit AFP.

Duma de stat a RusieiFoto: TASS / Profimedia Images

De la 24 februarie 2022, sute de mii de oameni au părăsit Rusia pentru că nu mai văd un viitor pentru ei în țară, se tem de urmărirea penală pentru că și-au exprimat opoziția față de invazia rusă în Ucraina sau se tem să nu fie înrolați în armată.

„Ticăloșii trăiesc confortabil pe seama țării noastre. Din străinătate, aceștia își închiriază proprietățile imobiliare și continuă să primească venituri pe seama cetățenilor ruși”, a scris Viaceslav Volodin, președintele Dumei, camera inferioară a parlamentului.

„În același timp, ei își permit să spună în public lucruri murdare despre Rusia, să ne insulte soldații și ofițerii”, a continuat el pe contul său de Telegram.

„Ar fi corect să se adauge un punct în codul penal despre confiscarea proprietăților din Rusia ale acestor ticăloși (...) pentru a compensa daunele cauzate”, a propus Volodin.

Întrebat despre comentariile lui Volodin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat reticența.

„Aceasta este o problemă foarte complexă și, desigur, relevantă în aceste vremuri. Dar nu putem, ca să spunem așa, să deschidem o cutie a Pandorei”, a spus el, citat de presa rusă.

„Trebuie să ne asigurăm că cei care au plecat (...) vor să se întoarcă”, a continuat el. „Sunt toți concetățenii noștri, pe picior de egalitate, și fiecare dintre ei poate că a avut propriile motive pentru a pleca. Dar cei care nu au căzut într-o atitudine cu adevărat ostilă față de țara noastră sunt concetățenii noștri și trebuie să luptăm pentru ei”, a insistat el.

Deși, până în prezent nu au fost luate măsuri concrete de confiscare a proprietăților criticlor exilați, comentariile lui Volodin au provocat, în orice caz, numeroase reacții de indignare și îngrijorare pe rețelele de socializare.

În ultimele luni, autoritățile ruse au accelerat represiunea împotriva criticilor Kremlinului în urma ofensivei în Ucraina.