Dmitri Medvedev a mostenit un set de probleme ruso-americane nerezolvate – de la scutul antiracheta din Europa de est si pana la acordurile privind armamentul conventional si strategic. Expertii cred ca sanse de rezolvare a acestor divergente sunt foarte slabe in viitorul apropiat, scrie Vedomosti.

La intalnirea presedintelui Vladimir Puitn cu secretarul de stat Condoleezza Rice si ministrul american al apararii, Robert Gates, s-a vorbit despre scrisoarea sefului administratiei SUA, George Bush adresata colegului sau de la Kremlin.

Potrivit unor surse apropiate MAE rus, in mesajul transmis de ambasadorul SUA, Bush a descris viziunea lui asupra evolutiei relatiilor ruso-americane. Una din temele cheie – prelungirea acordurilor bilaterale, in special a tratatului de dezarmare nucleara, care expira la sfarsitul anului 2009.

Rusia ar dori inlocuirea textului cu un document cu putere juridica si cu un mecanism de control, dar americanii se pronunta, dupa cum scrie ziarul citat, in favoarea unui acord mai evaziv, care poate deschide calea cursei inarmarilor.

In ceea ce priveste scutul antiracheta, scrisoarea „nu formuleaza nimic nou, limitandu-se sa reitereze asigurarile despre securitatea proiectului”, spune sursa din MAE rus. SUA nu au raspuns nici acum la propunerea Rusiei privind folosirea, pentru evaluarea amenintarilor cu racheta venite din Iran, radarul Gabala, din Azerbaidjan si noul radar de la Armavir.

„Americanii au adoptat decizia hotarari principiale privind crearea unui sisitem de aparare aeriana si il vor dezvolta indifierent de pozitia Rusiei in aceasta chestiune”, spune directorul adjunct al Institutului SUA si Canadei, Viktor Kremeniuk.

Administratia SUA nu vrea sa mearga la compromis, iar dezarmarea nucleara se afla undeva la periferia ariei de atentie a candidatilor la presedintia SUA, adauga, pe de alta parte, expertul Centrului studierea problemeleor de dezarmare, Evgheni Miasnikov.