Regele Charles al III-lea și moștenitorul său, William, au rămas netulburați joi, în primele lor apariții publice de la publicarea memoriilor lui Harry, o expunere crudă a monarhiei britanice care a avut un start fulminant în librării, potrivit AFP.

​Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Un jurnalist l-a întrebat pe William dacă va comenta vreodată cartea lui Harry, în timp ce acesta sosea pentru un tur al unui spital din Liverpool, în nord-vestul Angliei.

Prințul de Wales nu a reacționat, salutând audiența zâmbind alături de soția sa Kate.

La fel de fidel faimosului motto al Marii Britanii din Al Doilea Război Mondial „Keep calm and carry on”, Charles al III-lea a ignorat scandalul în timp ce se întâlnea cu publicul lângă Balmoral.

În acest castel scoțian a murit Elisabeta a II-a în septembrie și unde, în 1997, i-a informat pe copiii săi William și Harry de moartea mamei lor Diana la Paris, o scenă povestită cu o multitudine de detalii fără compromisuri în „Spare”.

„Frate iubit și dușman”

În aceste memorii, prințul Harry, autoexilat din 2020 în California, nu cruță pe nimeni, deși susține că nu vrea să rănească pe nimeni și că dorește o reconciliere: nici pe el însuși, a cărui adolescență a fost marcată de droguri și alcool, nici pe tatăl său, regele Charles al III-lea, nici pe fratele său William, nici pe mama sa vitregă Camilla, nici pe cumnata sa Kate.

„Fratele său iubit și cel mai bun dușman” este cel mai criticat dintre toți. Prezentat ca fiind irascibil, William nu ar fi plăcut-o niciodată pe soția sa Meghan, pe care o considera „prost crescută și agresivă”, și l-ar fi trânti în timpul unei dispute în 2019 pe Harry la pământ în farfuria câinelui.

Palatul Buckingham păstrează tăcerea cu privire la aceste dezvăluiri, care nu sunt vești bune în perioada premergătoare încoronării lui Charles al III-lea, pe 6 mai.

Dar presa a relatat, citând surse anonime, că soții Windsor sunt nemulțumiți, mai multe tabloide afirmând joi că Harry și Meghan nu mai sunt bineveniți la evenimentul mondial, deja umbrit de această dispută.

„Familia se așteaptă ca Harry și Meghan să găsească o scuză pentru a nu veni”, a declarat o sursă pentru Daily Mail.

Tot mai puțină încredere în Harry

În Marea Britanie, prințul este adesea prezentat ca un copil răsfățat și doar 24% dintre britanici au acum o părere favorabilă despre ducele de Sussex, potrivit unui sondaj YouGov realizat după publicarea memoriilor.

El și soția sa, Meghan, sunt acum chiar mai nepopulari decât prințul Andrew, fratele lui Charles al III-lea, care a fost îndepărtat din monarhie după un scandal sexual.

Doar 21% dintre britanici cred că principala motivație a lui Harry este aceea de a-și prezenta versiunea sa, așa cum susține, în timp ce 41% cred că este vorba de bani.

„Pare un pic ca o modalitate de a face bani și de a ține presa în priză despre ei (Harry și Meghan)”, a declarat Shannon Simons, o angajată a spitalului din Liverpool vizitat de William și Kate, intervievată de AFP.

În schimb, colega ei Stacey Oats și-a exprimat simpatia pentru cuplul californian: „Ei par un pic mai normali pentru cei mai tineri, în timp ce familia regală pare puțin depășită”.

„Este destul de trist prin ce au trecut. Am impresia că Harry nu și-a revenit după ce i s-a întâmplat mamei sale”, a continuat asistenta de 35 de ani.

În ciuda ostilității unei mari părți a publicului, cartea de memorii s-a vândut în peste 1,4 milioane de exemplare în limba engleză în prima zi de apariție în Marea Britanie, SUA și Canada, potrivit editurii Penguin Random House.

Acest lucru este fără precedent pentru gigantul editorial.

Traducerea în limba franceză, lansată cu un tiraj de 210.000 de exemplare, va fi retipărită în 130.000 de exemplare, a precizat Fayard pentru AFP.

Editura anunță că cererea din partea librarilor este cu aproximativ 20% mai mare decât pentru primul volum al memoriilor prezidențiale ale lui Barack Obama din 2020, „A Promised Land”.

„Spare” s-a vândut ca pâinea caldă în România. Editura Nemira a anunţat că a epuizat întregul tiraj de 15.000 exemplare ale volumului de memorii „Rezervă” (Spare) al prinţului Harry , care a declanșat un scandal uriaș în Marea Britanie, și va tipări al doilea tiraj în regim de urgenţă pentru a onora cererea.

Dezvăluirile incendiare făcute de prințul Harry în cartea sa

Sentimentul lui Harry de a fi „rezervă" este tema cărţii sale, descriind de-a lungul capitolelor copilăria, anii de şcoală, cariera sa în armata britanică, relaţia cu părinţii şi fratele său şi viaţa cu Meghan la curte, nunta şi căsătoria până la propria lor experienţă de părinţi.

De la început, Harry povesteşte despre modul în care tatăl său, acum regele Charles, i-a spus soţiei sale, prinţesa Diana, în ziua naşterii lui Harry: „Minunat! Acum mi-ai oferit un moştenitor şi o rezervă, treaba mea este gata".

În alte fragmente din cartea sa Harry acuză întreaga familie regală de la distanţă. El vorbeşte despre fotografiile cu el îmbrăcat în ofiţer nazist, care au stârnit un scandal pe când avea 20 de ani, acesta asigurând că William şi soția lui, Kate Middleton, l-au încurajat să aleagă acest costum.

De asemenea, el povesteşte cum a aflat de moartea mamei sale, Lady Diana, cum a obiectat la faptul că tatăl său se recăsătorea cu Camilla, pe care o percepea drept o „mamă vitregă rea”, și susţine că a ucis 25 de talibani când era pilot de elicopter al Forțelor Aeriene Regale în Afganistan.