Cancelarul Austriei Karl Nehammer a fost miercuri invitat la o emisiune de la postul public în cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Martin Thür, care i-a pus mai multe întrebări incomode, inclusiv despre vetoul din 8 decembrie de la Consiliul JAI, care l-au enervat pe liderul partidului conservator OVP, relatează presa austriacă.

Cancelarul Austriei Karl NehammerFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Cancelarul austriac și liderul OVP Karl Nehammer a fost invitat în emisiunea ZIB 2 de la postul de televiziune ORF cu puțin înainte de alegerile regionale, în cadrul căreia moderatorul Martin Thür a abordat mai multe teme, printre care reducerea dependenței de energie fosilă, vetoul Schengen, migrația și situația partidului pe care îl conduce, notează DerStandard.

Potrivit Kurier, Nehammer l-a acuzat în repetate rânduri pe jurnalistul de la postul public că spune neadevăruri într-un interviu care nu l-a menajat deloc pe liderul OVP.

Vizibil obosit, dar și iritat, Nehammer a început interviul cu un atac direct la adresa lui Martin Thür, după întrebarea de deschidere a jurnalistului referitoare la măsurile anunțate de guvern, dar amânate până acum.

„În orice caz, aceasta este interpretarea unui reporter al ORF, dacă aceasta corespunde realității este decizia cetățenilor", a dat tonul interviului chiar de la început șeful guvernului de la Viena.

Aproape fiecare întrebare care a urmat l-a enervat pe Nehammer, care l-a atacat în mod repetat pe Thür, acuzându-l pe moderator că încearcă să pună într-o lumină proastă guvernul fără să se documenteze, în timp ce jurnalistul de la ORF s-a apărat în repetate rânduri, notează și Heute.

Ce spune Nehammer despre vetoul Austriei împotriva României

Timp de 24 de minute, cât a durat interviul de la ORF cei doi s-au contrat, inclusiv atunci când cancelarul a apărat din nou vetoul Austriei la aderarea României la Schengen, potrivit MeinBezirkt.

Tensiunea a crescut și mai mult în platoul de televiziune când Thür a adus în discuție acest subiect, iar cancelarul a încercat să se justifice că vetoul său nu a fost „o chestiune de partid sau chiar naționalistă", ci „o chestiune de politică de securitate".

„Extinderea frontierei Schengen înseamnă că protecția frontierelor externe trebuie să funcționeze”, a spus Nehammer, precizând că acest lucru nu se întâmplă acum.

Atunci Thür a încercat să îl întrerupă pentru a cita cifre oficiale potrivit cărora fenomenul migraționist vine dinspre Serbia via Ungaria și a început să zâmbească în timp ce cancelarul austriac încerca să motiveze decizia, iar Nehammer i-a spus că „Nu e de râs".

Thur a încercat să îi explice: „Nu râd, încerc să vă întrerup".

Nehammer a reacționat sec: „Ei bine, nu știu cum interpretează publicul acest lucru".

Nehammer a lăsat apoi să se înțeleagă că „se aștepta la mai mult" din partea televiziunii publice.

„Nu înțeleg de ce mă atacați tot timpul, eu încerc doar să pun întrebări!", i-a replicat Thur.

Nehammer l-a acuzat, de asemenea, pe Thür și echipa redacțională, că nu s-au pregătit în prealabil pentru emisiune. (A contribuit Dani Rockhoff)

Citește și: