Primei doamne a SUA, Jill Biden, i-a fost îndepărtat, miercuri, „tot țesutul canceros” după ce a petrecut mai mult de opt ore la Centrul Medical Militar Național Walter Reed pentru procedura în ambulatoriu, a spus Casa Albă, relatează Reuters.

Jill Biden in momentul in care a plecat spre Walter Reed National Military Medical Center pentru a se operaFoto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lui Jill Biden i-au fost eliminate două leziuni ale pielii de pe față și o a treia de pe piept, a spus medicul de la Casa Albă.

Prima doamnă în vârstă de 71 de ani, însoțită de președintele Joe Biden, a petrecut mai mult de opt ore la Centrul Medical Militar Național Walter Reed pentru procedura în ambulatoriu.

Jill Biden avea carcinom bazocelular

„Tot țesutul canceros a fost îndepărtat cu succes, iar marginile au fost libere de orice celule reziduale de cancer de piele”, a spus medicul de la Casa Albă Kevin O'Connor într-o scrisoare, adăugând că nu sunt anticipate alte proceduri.

Președintele s-a întors la Casa Albă miercuri după-amiază. Prima doamnă se întorcea separat, a spus biroul ei.

Medicul de la Casa Albă Kevin O'Connor a declarat că procedura respectivă „a confirmat că leziunea mică este carcinom bazocelular”.

În plus, a fost descoperită o mică leziune pe pleoapa stângă a lui Jill Biden și a fost excizată complet și trimisă pentru o examinare ulterioară, a spus O'Connor.

În timpul consultației sale preoperatorii, o „zonă de îngrijorare” suplimentară a fost identificată pe partea stângă a pieptului primei doamne, a spus O'Connor.

Această leziune a fost de asemenea excizată și a fost confirmat carcinomul bazocelular. „Tot țesutul canceros a fost îndepărtat cu succes”, a spus O'Connor.

Leziunile de carcinom bazocelular nu au tendința de a se „răspândi” sau de a metastaza, așa cum se știe că fac unele cancere de piele mai grave, cum ar fi melanomul sau carcinomul scuamos, a adăugat medicul.

Ele au, totuși, potențialul de a crește în dimensiune, putând duce la o problemă mai semnificativă, precum și provocări sporite pentru îndepărtarea chirurgicală, a spus el.

Jill Biden se confrunta cu unele umflături faciale și vânătăi, dar era bine dispusă și se simțea bine, a spus O'Connor.

Operația a avut loc după ce, recent, o mică leziune a fost găsită deasupra ochiului drept al primei doamne, în timpul unui screening de rutină pentru cancerul de piele.

În ce constă tehnica chirurgicală Mohs, metoda folosită pentru a fi operată Jill Biden

Potrivit anunțului de presă care anunța intervenția, ea a urmat o procedură cunoscută sub numele de intervenția chirurgicală Mohs pentru a îndepărta țesutul.

Procedura este cunoscută și sub numele de chirurgie micrografică Mohs și implică injectarea de anestezie locală și tăierea straturilor subțiri ale leziunii potențial canceroase, fără a deteriora pielea sănătoasă din jurul acesteia.

„Chirurgia micrografică Mohs este o procedură chirurgicală în care o leziune malignă este îndepărtată cu o marjă de piele normală de 1 până la 2 milimetri și apoi evaluată patologic în timp ce pacientul așteaptă. Acest test durează aproximativ o oră și ne va spune dacă leziunea a fost îndepărtată cu margini clare”, a declarat pentru Healthline Dr. Vishal Anil Patel, directorul secției de oncologie cutanată la Centrul de Cancer de la Universitatea George Washington din Washington, D.C..

„Dacă nu, chirurgul este capabil să identifice zona exactă în care ar putea rămâne cancer și să îndepărteze doar acest țesut. După ce există confirmare și țesutul a fost îndepărtat în mod adecvat, poate fi efectuată o reconstrucție chirurgicală pentru a închide rana prin chirurgie plastică”, a explicat Patel.

Pentru un cancer de piele care nu a fost tratat înainte, operația Mohs are o rată de vindecare de până la 99%. În cancerele de piele care au revenit în urma tratamentului anterior, există o rată de vindecare de până la 94%.

Operația a avut loc la Walter Reed National Military Medical Center.

Jill Biden și-a pierdut mama și fiul din cauza cancerului

Prima doamnă și-a pierdut mama, Bonny Jean Jacobs, din cauza limfomului în 2008, când soțul său, Joe Biden, candida pentru funcția de vicepreședinte.

În urmă cu aproape opt ani, ea și președintele și-au pierdut fiul, Beau Biden, din cauza glioblastomului, un cancer cerebral agresiv, când acesta avea 46 de ani.

Prima doamnă a scris în memoriile ei că moartea lui Beau o zguduise atât de mult încât și-a pierdut credința în Dumnezeu. În octombrie 2021, ea a călătorit 800 de mile până în Carolina de Sud pentru a-i face o vizită surpriză lui Robin Jackson, soția unui pastor căruia i-a spus că a ajutat-o ​​să-și recapete credința, potrivit Washington Post.