Fostul director financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, un apropiat al fostului președinte american Donald Trump care a pledat vinovat de fraudă fiscală, a fost condamnat marți, la New York, la cinci luni de închisoare și la o amendă de peste 2 milioane de dolari, potrivit AFP.

Allen WeisselbergFoto: Seth Wenig / UPI / Profimedia

Weisselberg a pledat vinovat la 15 capete de acuzare pentru fraudă și evaziune fiscală, implicând venituri nedeclarate în valoare de 1,76 milioane de dolari de-a lungul anilor, într-un caz de fraudă financiară masivă în care a fost condamnată și Organizația Trump, pe 6 decembrie, o premieră pentru acest grup.

„În Manhattan, trebuie să respecți regulile, indiferent cine ești sau pentru cine lucrezi”, a declarat Alvin Bragg, procurorul statului New York pentru districtul Manhattan, într-o declarație în care a anunțat o sentință de cinci luni de închisoare și o sumă de peste 2 milioane de dolari în taxe, amenzi și dobânzi datorate autorităților fiscale din New York și din stat.

„Directorul financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, s-a folosit de poziția sa în cadrul organizației pentru a-și asigura avantaje somptuoase, cum ar fi un apartament de lux fără chirie în Manhattan, numeroase mașini Mercedes-Benz și taxe de școlarizare la școlile publice pentru nepoții săi, toate acestea fără a plăti impozitele necesare”, a declarat procurorul, un democrat.

„Weisselberg va ispăși pedeapsa pentru faptele sale”, a adăugat Bragg, în timp ce presa americană prezentă în sala de judecată a anunțat că fostul director financiar a fost dus în cătușe la închisoarea Rikers Island din New York.

Cazul Trump Organization, a cărui condamnare de către aceeași instanță penală din Manhattan este așteptată vineri, se referă la un sistem de fals în declarații contabile pentru a ascunde de autoritățile fiscale, timp de mai mulți ani (din 2005 până în 2018), compensațiile financiare în natură ale unor înalți directori.

Trump Organization, care include cluburi de golf, hoteluri de lux și proprietăți imobiliare, a încercat să dea vina pe fostul său director financiar, spunând că el însuși a „declarat sub jurământ (că) a 'trădat' încrederea companiei”.

Deși nu a fost inculpat pentru moment, Donald Trump este ținta unor proceduri judiciare care se acumulează în timp ce intră în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024, într-o poziție mai dificilă decât spera.