Restaurantul noma, distins cu trei stele Michelin, care a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume timp de mai mulți ani, a anunțat luni că își va închide porțile la sfârșitul anului 2024 pentru a se reinventa ca un laborator culinar, transmite AFP.

Logo-ul restaurantului noma, unul dintre cele mai bune din lumeFoto: DreamsTime / Oleschwander

„Pentru a continua să fim noma , trebuie să ne schimbăm (...). Iarna 2024 va fi ultimul sezon al noma așa cum îl știm", a anunțat restaurantul din Copenhaga într-o postare pe Instagram.

O abreviere a cuvintelor daneze „nordisk" (nordic) și „mad" (mâncare), noma (cu „n" mic) a fost deschis pe un chei din centrul orașului Copenhaga în 2003, înainte de a se închide în 2016 și de a se redeschide doi ani mai târziu într-o zonă mai retrasă și mai împădurită a capitalei daneze.

„În 2025, restaurantul nostru se va transforma într-un laborator gigantic - o bucătărie de pionierat dedicată inovației alimentare și dezvoltării de noi arome", a explicat el pe site-ul său.

René Redzepi, un promotor al fermentației, care permite, de exemplu, conurilor de pin să devină comestibile, este lăudat în lumea gastronomiei pentru inventivitatea sa și pentru faptul că reușește mereu să schimbe regulile culinare. În timpul pandemiei, el și-a transformat restaurantul într-un bar de vinuri și burgeri timp de o lună, în vara anului 2020.

În timp ce accentul va fi pus acum pe creativitate, va fi în continuare posibil să se mănânce la noma din când în când, în Copenhaga sau în restaurante temporare din alte părți ale lumii.

„Servirea clienților va fi întotdeauna o parte din ceea ce suntem, dar a fi un restaurant nu ne va mai defini", a transmis noma, descriind proiectul său „noma 3.0".

„O mare parte din timpul nostru va fi petrecut explorând noi proiecte și dezvoltând mult mai multe idei și produse", a continuat el, fără a da mai multe detalii.

În primăvară, noma se va deschide temporar la Kyoto pentru două luni, între 15 martie și 20 mai.

(foto articol: © Oleschwander | Dreamstime.com)