Turcia, care blochează din luna mai aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO, are pretenţii pe care Suedia nu poate şi nu vrea să le satisfacă, a declarat, duminică, premierul suedez Ulf Kristersson, potrivit AFP.

Ulf KristerssonFoto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Turcia confirmă că am ăcut ceea ce am spus că vom face, dar spune şi că vrea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm", a spus Kristersson, făcând referire la procesul de aderare a ţării sale la NATO, în cadrul unei conferinţe despre apărare şi securitate, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Finlanda şi Suedia şi-au prezentat în mai candidatura comună la aderarea la NATO, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, abandonându-şi astfel decenii de nealiniere militară.

Candidatura este necesar să fie acceptată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Premierul suedez Ulf Kristersson a efectuat una din primele sale deplasări internaţionale la Ankara, la începutul lui noiembrie, pentru a încerca să obţină ridicarea veto-ului turc.

Finlanda şi Suedia au semnat un acord în trei cu Turcia în 2022 menit să ducă la depăşirea obiecţiilor Ankarei la aderarea lor la NATO.

Un punct de nemulţumire care rămâne este extrădarea unor persoane pe care Turcia le percepe drept teroriste. Ankara şi-a exprimat dezamăgirea privind o decizie de la sfârşitul anului trecut a celei mai înalte curţi din Suedia de a nu da curs unei cereri de extrădare a unui jurnalist, Bülent Kenes, despre care Turcia susţine că are legături cu Fetullah Gulen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 2016.

Singurele parlamente care nu au ratificat intrarea Suediei şi Finlandei în NATO sunt cele din Turcia şi Ungaria. (Agerpres și News.ro)